Chirurgii vor să evite amputaţiile, printr-un proiect medical revoluţionar implementat la Timişoara

Chirurgii vor să evite amputaţiile, printr-un proiect medical revoluţionar implementat la Timişoara

- in Locale, Sanatate, Stiri
0

Marţi 12 ianuarie, la Timişoara, a fost prezentat un amplu proiect medical revoluţionar în scopul prevenirii amputaţiilor de mâni şi picioare, din cauza maladiilor ce ţin de circulaţia periferică.

„În ultimii 10-15 ani, chirurgia vasculară s-a schimbat fundamental. Iată modul de a trata pacienții trece de la cel tradițional, în care chirurgul repară vasele la vedere cu tehnica endovasculară – printr-o puncție, cu ajutorul unor catetere, introducem baloane și stenturi cu care desfundăm vasele de sânge și refacem circulația la picior, mână, diverse organe și creier. La noi, aceste tehnici sunt cvasiinexistente, deși în mare parte dotarea ar exista. Răspunzând acestor nevoi de a ne adapta realităților și evoluției specialității, Societatea Română de Chirurgie Vasculară, la numai doi ani de de la înființarea sa câștigă la nivel național un proiect Erasmus+ “Oportunități pentru dezvoltarea profesională în boala vasculară” a explicat prof. dr.  Mihai Ionac, șeful Clinicii de Chirurgie Vasculară din cadrul Spitalului Județean Timişoara.

Parteneri sunt clinici de prestigiu în chirurgie vasculară din Europa: Departamentul de Chirurgie Vasculară din München, Germania; Clinica de Chirurgie Vasculară din Gröningen, Olanda și Great Middle East Health and Education Foundation, Ankara, Turcia. De asemenea Centrul pentru promovarea învăţării permanente (CPIP) Timişoara este partener, responsabil cu dezvoltarea componentei pedagogice şi de lifelong learning, atat on-line cât şi off line. Obiectivul este dezvoltarea unui model de învățământ la distanță în chirurgia vasculară periferică în care medicii specialiști și rezidenți învață să aplice tehnicile moderne endovasculare și microchirugicale de revascularizare la pacienții cu boală arterială periferic.

Gh. M.