Pas important pentru medicina timișoreană. În capitala Banatului a sosit și cel de-al doilea robot daVinci, cu ajutorul căruia pacienții sunt operați mult mai ușor. Dacă primul dintre echipamente este utilizat de chirurgii de la Spitalul Județean Timișoara, de aproximativ doi ani, cel de-al doilea a fost pus în funcțiune, la sfârșitul lunii decembrie a anului trecut, la Spitalul de Copii “Louis Țurcanu” din Timișoara.
Robotul în valoare de aproximativ 2,4 milioane de euro a fost cumpărat de o fundație din Elveția și donat spitalului de pediatrie din capitala Banatului. Primii copii vor fi operați cu robotul unic în Europa de Est la mijlocul lunii februarie, iar medicii își propun să efectueze, în acest an, aproximativ 50 de astfel de intervenții.
Pentru că Ministerul Sănătății nu asigură fondurile pentru achiziționarea consumabilelor necesare efectuării operațiilor, care costă în jur de 4.000 de euro pentru o singură intervenție, Universitatea de Medicină din Timișoara a reușit să câștige un proiect de trei milioane de dolari pentru ca robotul să poată fi folosit în chirurgia pediatrică.
Proiectul cu titlul “Implementarea chirurgiei robotice la pacienții pediatrici” se va derula pe parcursul a cinci ani, perioadă în care va fi finanțată întreținerea robotului și consumabilele. De asemenea, patru medici chirurgi au urmat stagii de pregătire în Israel și la Spitalul Județean Timișoara.
“Chirurgia robotică este cea mai avansată tehnologie medicală din acest moment, în plină dezvoltare. Este o chirurgie minim invazivă, cu acuratețe și precizie chirugicală exceptională, cu vizibilitate mai bună și rezultate superioare celorlalte tehnici chirurgicale. Poate fi utilizată într-o varietate mare de afecțiuni ale copilului: chirurgia malformațiilor renale, digestive, genitale, ale sistemului respirator sau chirurgia oncologică. Principala provocare a chirurgiei robotice în acest moment este legată de costurile ridicate de achiziție, mentenanță și utilizare a echipamentului”, a declarat chirurgul Vlad David, din echipa de proiect.