Chirurgi plasticieni din întreaga lume învaţă la Timişoara, pe porci, cum să realizeze operaţii de reconstrucţii de ţesuturi. Cât de importante sunt pentru pacienţii cu arsuri

Chirurgi plasticieni din întreaga lume învaţă la Timişoara, pe porci, cum să realizeze operaţii de reconstrucţii de ţesuturi. Cât de importante sunt pentru pacienţii cu arsuri

- in Sanatate, Slider
0
operatii porci

Zece chirurgi plasticieni din Europa şi din Chile şi-au dat întâlnire, la Timişoara, în această săptămână, pentru a lua lecţii de la specialiştii din capitala Banatului în ceea ce priveşte operaţiile de reconstrucţii de ţesuturi. Specialiştii din întreaga lume vor realiza, până mâine, o serie de operaţii complexe, dar nu pe oameni, ci pe porci.

Prin urmare, la Timişoara, în loc de a ajunge pe tradiționala masă de Crăciun, porcul este folosit de chirurgii plasticieni pentru a învăța mai bine cum să salveze viețile pacienților ce au nevoie de reconstrucții de țesuturi. Animalele sunt atent anesteziate și ferite de orice fel de durere, beneficiind de absolut toate condițiile în sala de operații ca și un pacient uman.

“Acest curs se adresează medicilor specialişti care doresc să înveţe tehnici de a reconstrui defecte de peste tot din zona corpului cu ţesut propriu al pacientului. Asta înseamnă că în loc să folosim materiale sintetice ca să acoperim un defect, o arsură, un defect făcut în urma unei rezecţii după cancer, folosim ţesuturile proprii ale pacientului în aşa fel încât să reconstruim zona afectată. Cursanţii învaţă, simulând intervenţia chirurgicală care se efectuează pe pacient, să facă acest tip de tehnică ce presupune să recolteze o bucată mare de ţesut în aşa fel încât ea poate să fie transplantată în altă zonă, reconectată la alte vase de sânge şi astfel să poată să supravieţuiască mai departe”, a declarat, astăzi, medicul timişorean Alexandru Nistor.

Simulările pe porci au loc în cadrul Cursului Internaţional de Recoltare a Lambourilor pe Vase Perfroante pe Țesut Viu. Evenimentul se desfăşoară în cadrul Centrului de Chirurgie Laparoscopică și Microchirurgie “Pius Branzeu” din Timișoara. Acest curs a fost integrat în cadrul celui mai prestigios program masteral internațional din domeniu, organizat de către Școala Europeană de Microchirurgie Reconstructivă, ce reunește cei mai renumiți chirurgi din chirurgia plastică și reconstructivă internațională.