Chintă Royală (II) Valet

Chintă Royală (II) Valet

- in Actualitate, EDITORIAL 1, Locale, Stiri
0

De Robin H

Astăzi despre Valet. Important și dificil. A fi sau a nu fi, asta este întrebarea și editorialul o lansează.

Secolul XX = Secolul Minciunii. Oare unde am mai citit asta? Astăzi nu poți da un răspuns însă peste câțiva ani o să-ți amintești: în BanatulMeu. Viziunea lui Shakespeare: All the world’s a stage, and all the men and women merely players (Toata Lumea e o scenă iar oamenii sunt simpli actori) asta era viziunea lui Shakespeare cu un secol înainte de Revoluția engleză (prima revoluție din lume). Atunci tăierea capului regal devine symbol (30 Ianuarie 1649, capul regelui Carol I Stuart) Apoi urmează la Americani revoluția (1763-1791) Declarația de Independență – 1776 urmată cronologic de revoluția Franța 1789–1799 și aici cu tăierea capului (regele Ludovic al XVI-lea) Noi ne întrebăm: de ce aceste revoluții? Simplu: schimbarea tehnologică aduce noi clase sociale cu anumite pretenții clare, acuma revendicate însă resentimetul popular împotriva artistocrației (Anglia/Franța) aduce tăierea capului regal ce nu se pleacă. Apare SUA în locul celor 13 colonii engleze – fără tăiere de cap, n-aveau rege.

Important totuși, după revoluțiile din Anglia și Franța a venit Restaurația. Anglia a înlăturat dinastia Stuart însă în 1688 apare altă dinastie, Wilhelm de Orania iar în Franța în loc de rege avem Împărat (Napoleon le ia fața la toți) pentru ca în 1814 să revină Ludovic XVIII frățânele lui Ludovic al XVI-lea cel rămas fără cap la 21 Ianuarie 1793. Uite cam așa scriem istoria, evident adăugăm ingredientele specifice acestei efervescențe ale conștiinței: Magna Charta Libertatum în 1215 și Bill of Rights 1689 (ambele fiind exact Convenția Drepturilor Omului – CEDO – în ediție de lux) asta în Anglia iar Franța consemnând sacra formulă Liberté, égalité, fraternité – mergea la inima burgheziei de pretutindeni în timp ce la americani prin Declarația de Independență & Constituția SUA libertatea găsea adăpost.

Bine, bine, însă de ce Secolul Minciunii? Pentru că astăzi noi toți putem rescrie istoria, multe secrete dispar, IT-ul ajută la descifrarea realității trecutului, însă exact nu era cum ne învăța învechita istorie. Documentare privind primul război Mondial desecretizate după 100 de ani plus amintirile personale provenite din toată Europa definesc Primul război Mondial ca fiind capodopera prostiei cu minciuna vârf de lance proiectând putrefacția și descompunerea imperiilor de pe continent ca adevăr absolut. Important ce actori pășesc pe scenă vorba lui William Shakespeare. Omul de rând sfințea credința în chemarea la datorie fără de șovăire, și am avut străbuni luați la oastea habsburgă că cerea împăratul timp ce la vârf acolo unde se decide în loc de vulturi erau împărați degenerați, paiațe împopoțonate.

Minciuna avea să călăuzească și al treilea reich înspre nebunia colectivă, așadar lagărul comunist păi venea doar să umple scena, alți actori, alte minciuni. Debarasați parcă de restul lumii, românii trăiau lipsuri de toate felurile iar libertatea ajunsese un moft. Revoluția din 1989 le aducea în primul rând o libertate la care mulți tânjeau dar în primul rând le umplea burta cu toate cele. Cu ce am rămas noi? Zilnic se aruncă circa 6000 tone de alimente, românul are surplus. În rest libertatea aducea mișcarea românului către noi orizonturi, tot libertatea aducea și dreptul de a nu respecta nimic. Revoluția din ’89 devine doar o lovitură de stat, tot ăia sunt la putere și puzderia de biserici cuprinde tot mai mulți enoriași asta în timp ce avem tot mai puțini creștini. Brucan zicea parcă de 20 de ani dar trebuie 40!?

Oare noi nu suntem tot oameni ca europenii? Păi dacă și la noi a căzut un cap (chiar două, Elena) nu avem și noi o revoluție? Dacă englejii/franțujii au avut restaurație e clar că trebuie un timp.România are un mare noroc: comunismul a cam dispărut de pe pământ, altfel …. Vorbim despre valet, merită.

Pentru că astăzi suntem cu adevărat oameni liberi, dar nu liberi de prejudecăți, antipatie și minciună.

Valet adică asistent, servitor pe vremuri la bogătan, astăzi servitor al societății. Numai la Americani Valet e omul ce îți preia mașina când ajungi la hotel. Primarul e un valet ales, președintele la fel. De unde avem noi tupeul să criticăm și să batjocorim un primar ori un președinte? Cunoaștem esența? Primarul ori președintele este ales să facă treabă. Așadar să nu mai auzim că e președinte neamț ori reprezintă numai o parte a poporului român. Președintele în cele din urmă a adresat urări poporului Român. Adio guvernul meu și partidul meu. Poporul român, noi toți suntem liberi datorită revoluției din 1989, noi toți putem vota un primar, un președinte, iar apoi cu toții trebuie să-l respectăm. Dacă primarul sau prezidentul nu convinge pe alegători alegem altul. Astăzi cei aleși trebuie puși la treabă. Vremea unor capete încoronate, rude cu Zeus, a trecut. Democrația aduce noi guvernări și pricepem astăzi exact ceea ce nu a priceput capul retezat în ’89: dacă copiem sistemul vest cu toții prosperăm, chit că vom arunca în continuare 6000 tone mâncare zilnic, pentru că nu respectăm în general nimic.

Oare Carl Gustav Jung știa ce zice? “Să gândești este dificil. De aceea majoritatea oamenilor judecă.”

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *