Cercetările arheologice la fortificația din epoca bronzului din Timiș continuă

Cercetările arheologice la fortificația din epoca bronzului din Timiș continuă

Cercetările arheologice continuă la fortificația din epoca bronzului de la Cornești – Iarcuri. Anul acesta, arheologi ai Muzeului Național al Banatului, din Zalău și Berlin cercetează două complexe aparținând bronzului mijlociu.

Cercetările realizate până în momentul de față au fost concentrate pe momentul genezei și dispariției acestei fortificații de epoca bronzului târziu (întinsă pe o suprafață de peste 1700ha), constantându-se că aparent valurile acesteia au fost construite simultan. Așezarea fortificată aparținând bronzului mijlociu de la Cornet (1900-1600 î.Hr) este din punct de vedere planimetric și al investigațiilor geofizice similară cu cea de la Iarcuri, fiind descoperite și legături între ceramica de bronz mijlociu și cea de bronz târziu, scopul acestei cercetări fiind înțelegerea relației cronologice dintre cei care au locuit acest spațiu înainte și cei care îl vor folosi pe perioada funcționalității fortificației uriașe.

Avem o săpătură unde am deschis două complexe aparținând bronzului mijlociu, exact din acest motiv, pentru a crea acea relație cronologică, în special pe baza de Carbon 14. În mod interesant aceste locuințe sunt relativ similare cu cele pe care le-am cercetat și în anii anteriori, cu o singură excepție. Două dintre ele este posibil să nu fie locuințe, ci sa fie un atelier. Asta indica numărul mare de rămășite de oase de animal, coarne, niște unelte specifice prelucrării cornului și lemnului. Momentan, nu putem preciza cu exactitate până la îndepărtarea profilelor aflate pe interior“, a spus Andrei Balarie, arheolog al Muzeului Național al Banatului.

Se dorește includerea sitului de la Cornești – Iarcuri în patrimoniul Unesco, fortificația îndeplind toate criteriile pentru clasarea sa, ultimul punct de pe listă fiind existența unui punct muzeal/bază de cercetare ale cărui demersuri de construcție sunt deja demarate.

Am alocat 500.000 de lei doar pentru săpături și peste 1 milion de lei pentru aparatura necesară arheologilor. În plus, alături de Primăria Orțișoara, care a pus la dispoziție un teren, se lucrează la deschiderea unui Punct Muzeal la Cornești. Zona, una extrem de frumoasă, are toate șansele să devină de interes pentru turiști, odată finalizată investiția de aici“, spune președintele CJT, Călin Dobra.

Sunt lucruri interesante. Nu au mai fost descoperite unele dintre ele. De exemplu este un tip de ac din bronz, care nu a mai fost descoperit la Cornești. Arheologii consideră că era folosit pentru a trata anumite răni sau chiar pentru igiena personală“, a spus Claudiu Ilaș, manager al Muzeului Național al Banatului.

Cercetarea arheologică sistematică de la Cornești – Iarcuri a fost inițiată în anul 2007, de regretatul coleg dr. Alexandru Szentmiklosi și dr. Bernhard Heeb, arheolog al Muzeului de Pre si Proto-istorie din Berlin, fiind sprijinită financiar de către Consiliul Județean Timiș, Deutsche Forschungsgemeinschaft și Statul Hessen prin inițiativa Loewe.