Centrul din Timişoara în care se va găsi leacul împotriva cancerului, în valoare de 12 milioane de euro, deschis în această toamnă. Ce probleme există în continuare

Centrul din Timişoara în care se va găsi leacul împotriva cancerului, în valoare de 12 milioane de euro, deschis în această toamnă. Ce probleme există în continuare

- in Locale, Sanatate, Stiri
0
oncogen

Timişoara are un centru unic în Europa, în care cercetătorii care vor lucra aici vor încerca să găsească leacul împotriva cancerului. Realizarea ONCOGEN, „Centrul de terapii genetice și celulare în tratarea cancerului”, a costat aproximativ 12 milioane de euro, iar majoritatea banilor au venit printr-un proiect cu finanţare europeană. După câţiva ani de la începerea lucrărilor, ONCOGEN va fi inaugurat, în sfârşit, în această toamnă.

“După câţiva ani de la demararea proiectului ONCOGEN, am ajuns pe ultima sută de metri, astfel încât va fi inaugurat în săptămâna 20 – 25 octombrie. Acest proiect de anvergură 100 % va creşte nivelul de pregătire şi de profesionalism al spitalului. Mai sunt câteva mici lucruri de remediat, în mare parte licitaţiile au fost încheiate, peste 90 % proiectul ONCOGEN este finalizat”, a declarat, astăzi, Marius Craina, managerul Spitalului Judeţean Timişoara.

Totuşi, deşi ONCOGEN va fi inaugurat în această toamnă, problemele nu se opresc aici. Asta deoarece, pentru început,nu va avea cine să lucreze în centru. “Deocamdată, schema nu a fost aprobată de minister, dar în cursul săptămânii viitoare va fi definitivată schema de personal care va deservi centrul ONCOGEN şi se vor putea face angajări”, a mai precizat Marius Craina.

Medicul Virgil Păunescu, managerul de proiect al ONCOGEN, a dezvăluit ce cercetări vor realiza specialiştii care vor lucra în centru. “ONCOGEN este, în esenţă, un centru dedicat cercetărilor în cancer, nu tratamentului, care merg de la experimente în laborator până la tratamente experimentale. Noi avem posibilitatea să ajungem până la pacient, dar nu la tratamentul de rutină, ci la tratamentul experimental. ONCOGEN are trei linii majore de cercetare şi poate să găzduiască până la 50-60 de cercetători; principala linie de cercetare este legată de cancer, a doua de celulele stem şi medicina regenerativă şi a treia de imunoterapii în cancer sau bolile alergice”, a detaliat Virgil Păunescu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *