La sediul Ministerului Energiei a fost semnat un nou contract de finanțare prin PNRR, care vizează dezvoltarea infrastructurii Universității de Vest din Timișoara (UVT), cu un buget total de aproape 13 milioane lei (valoarea totală a investiției este 12.843.600,54 lei).
Așadar, ministrul Sebastian Ioan Burduja alături de Laurențiu Georgescu, director general administrativ UVT, au semnat contractul de finanțare PNRR pentru proiectul intitulat: „Dezvoltarea unei centrale fotovoltaice pentru producerea de energie electrică din surse regenerabile în vederea asigurării autoconsumului pentru Universitatea de Vest din Timișoara, jur. Timiș”.
Proiectul are ca finalitate creșterea nivelului de utilizare al energiei provenită din surse regenerabile, urmând să fie operaționalizată o unitate de producție a energiei regenerabile de 1,98 MW, prin care se va realiza o producție netă totală de energie electrică de 38.634,46 MWh într-o perioadă de 20 de ani. Centrala va fi alimentată printr-o nouă rețea de panouri fotovoltaice montate pe majoritatea clădirilor UVT.
Panourile fotovoltaice vor fi montate pe mai multe sedii și clădiri din patrimoniul UVT, printre care se află: sediul Facultății de Chimie, Biologie si Geografie, Căminele G4, C12, C17, C15, C16, Căminul de pe str. Cameliei, Căminul de pe str. Renașterii, Căminul Facultății de Drept, sediul Facultății de Arte si Design, Baza didactică și cercetare Gărâna, sediul Facultății de Drept, sediul principal UVT, Centru de cercetare doctorală, sediul Facultății de Muzică și Teatru, sediul Facultății de Economie și Administrare a Afacerilor, sediul Facultății de Fizică, Laboratorul de Mediu, Sala de Sport, Clinica de Terapie, Baza sportivă, UVT Data Center, UVT Aula Magna.
„Prin noul proiect contractat de UVT cu finanțare PNRR, ne adaptăm cerințelor europene de creștere substanțială a nivelului de utilizare al energiei provenită din surse regenerabile. Vom avea dotări cu panouri fotovoltaice pe majoritatea clădirilor și locațiile UVT, care vor alimenta o centrală proprie de producție a energiei electrice fotovoltaice. Întregul sistem de producție va asigura o capacitate nouă de producere a energiei electrice din surse solare, dar și reducerea amprentei de carbon și promovarea energiei din surse regenerabile. Odată cu instalarea acestui sistem, UVT va avansa în mod semnificativ pentru transformarea în universitatea verde a viitorului”, spune rectorul UVT, Marilen Pirtea.