Cele mai valoroase păduri virgine din Banat, salvate de la tăiere. Ce decizie importantă s-a luat

Cele mai valoroase păduri virgine din Banat, salvate de la tăiere. Ce decizie importantă s-a luat

padure virgina fag

Vești excelente! Cele mai valoroase păduri virgine de fag din Banat, dar și din întreaga Românie, au fost salvate de la tăiere. Recent, păduri însumând aproape 24.000 de hectare au fost incluse pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Acestea sunt situate în opt zone diferite, și anume: Izvoarele Nerei, Cheile Nerei-Beușnița, Domogled – Valea Cernei, Cozia, Codrul Secular Șinca, Groșii Țibleșului, Codrii Seculari Strîmbu-Băiuț și Codrul Secular Slătioara.

Comitetul Parimoniului Mondial UNESCO a adoptat la finalul săptămânii trecute, la Cracovia, înscrierea în Patrimoniul Mondial UNESCO a proprietății “Ancient and Primeval Beech Forests of the Carpathians and Other Regions of Europe (Albania / Austria / Belgium / Bulgaria / Croatia / Germany / Italy / Romania / Slovakia / Slovenia / Spain / Ukraine)”. Au fost astfel înscrise în lista patrimoniului mondial o selecție din cele mai reprezentative și bine conservate păduri de fag din întreg arealul natural al speciei care ilustrează procesul ecologic – aflat în plină desfășurare – de extindere a distribuției fagului pe continentul european. Este un eveniment istoric pentru silvicultura românească, în fapt recunoașterea “valorii universale excepționale” a pădurilor virgine din România de către cel mai înalt for științific: Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO)“, a declarat Radu Vlad, coordonator proiecte regionale și program păduri WWF-România.

Până în prezent, din categoria valorilor naturale, în România numai Rezervația Biosferei Delta Dunării a fost inclusă în anul 1991 în UNESCO.

Înscrierea acestor zone în lista patrimoniului mondial al UNESCO este esențială, nu doar pentru întărirea statutului de protecție pentru aceste suprafețe, ci sperăm și în impulsul pe care-l va genera în sensul asigurării protecției tuturor pădurilor virgine și cvasivirgine din România”, a mai adăugat Radu Vlad.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *