Cei cinci „E” ai responsabilizării pacienţilor!

Cei cinci „E” ai responsabilizării pacienţilor!

- in National, Sanatate, Stiri
0

Forumul European al Pacienţilor şi partenerii din domeniul sănătăţii îşi unesc forţele pentru acţiunea UE şi responsabilizarea pacienţilor.

Reprezentanţi ai asociatiilor de pacienti, cercetători şi factori de decizie își unesc forțele pentru a explora rolul responsabilizării pacienţilor pentru construirea unor sisteme de sănătate echitabile, durabile şi de înaltă calitate în Europa.

Campania European Patient Forum va dura un an și își propune să responsabilizeze pacienții. EPF va lucra împreună cu comunitatea din sectorul sănătăţii pentru a duce discuţiile europene despre acest subiect cu un pas înainte, esenţial pentru a lua măsuri concrete.

„Pacienţii cu boli cronice sunt deseori menţionaţi ca fiind cea mai puţin utilizată resursă din sistemul sănătăţii, în timp ce modelele de îngrijire axate pe pacient au demonstrat o calitate mai bună a îngrijirii, precum şi potenţial de profit pe termen lung. Există prea mulţi pacienţi care încă se luptă să obţină asistenţa de care au nevoie pentru a deveni parteneri egali la îngrijire. Pentru a marca un progres real, trebuie să facem responsabilizarea pacienţilor o prioritate, începând cu dezvoltarea unei strategii şi a unui plan de acţiune la nivelul UE,“ a spus preşedintele EPF, Anders Olauson.

„Pacienţii prescriu E5 pentru sisteme de sănătate durabile“ este sloganul campaniei EPF pentru a demonta faptul că pacienţii sunt oameni activi care pot face o diferenţă pentru durabilitatea sistemelor de sănătate, dacă au susţinere şi în funcţie de capabilităţile şi situaţia personală.

Cei cinci „E“ ai responsabilizării reprezintă:

  • Educaţie: pacienţii pot lua decizii informate pentru sănătatea lor dacă pot accesa toate informaţiile relevante, într-un format uşor de înţeles.
  • Expertiză: pacienţii îşi auto-gestionează boala în fiecare zi, deci au o expertiză unică a asistenţei medicale care trebuie susţinută.
  • Egalitate: pacienţii au nevoie de suport pentru a deveni parteneri egali cu profesioniştii din domeniul medical pentru gestionarea bolilor acestora.
  • Experienţă: pacienţii individuali lucrează cu organizaţii ale pacienţilor pentru a-i reprezenta, şi pentru a le direcţiona experienţa şi vocea colectivă.
  • Angajament (Engagement): pacienţii trebuie să fie implicaţi în conceperea unui sistem de sănătate mai eficient pentru toţi şi în cercetare, pentru asigurarea tratamentelor şi serviciilor noi şi mai bune.

Nevoia de a promova înţelegerea a ceea ce înseamnă responsabilizarea pacienţilor din perspectiva pacienţilor în cadrul factorilor de decizie politici şi a acţionarilor din domeniul sănătăţii a devenit evidentă în cadrul conferinţei. Prin urmare, rezultatele şedinţei vor contribui la dezvoltarea unei Carte de responsabilizare a pacienţilor şi a unei hărţi a acţiunilor cu acţionari multipli, care vor fi lansate în noiembrie 2015.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *