Ce eveniment dedicat Zilei Naționale a României va avea loc la Muzeul Satului Bănățean?

Ce eveniment dedicat Zilei Naționale a României va avea loc la Muzeul Satului Bănățean?

- in Actualitate, Cultura, Locale, Social, Stiri
0

Timișoara sărbătoreşte 100 de ani de la momentul în care, ca urmare a Marii Uniri din Decembrie 1918, a fost instaurată administraţia românească.

În urmă cu un secol, trupele române conduse de colonelul Virgil Economu au intrat în oraș marcând preluarea de facto și de jure a administrație Banatului de către autoritățile românești Mai exact, asta s-a întâmplat pe data de 3 august 1919 când primele unități ale armatei române, au fost aşteptate şi aclamate de oamenii entuzismaţi.

În piața din centrul orașului, care de atunci se numeşte Piaţa Unirii, armata a fost primită de oficialitățile locale și de reprezentanți ai minorităților.

Pentru a pecetlui actul unirii Banatului cu România, au sosit la Timișoara de la Arad, pim-ministrul Ion C. Brătianu şi ministrul Consiliului Dirigent Ştefan Cicio-Pop.

În ziua următoare Regatul României a încheiat tratatul cu puterile aliate în urma căruia Banatul intra în granițele României Mari.

Sunt momente istorice de o importanţă majoră, care vor fi expuse, la Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara, cu ocazia Zilei Naţionale a României.

Pe data de 1 Decembrie, vor avea loc mai multe sesiuni de comunicări, la care vor prezenta personalităţi culturale locale, revoluţionari şi specialişti din cadrul Muzeului.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *