CCIA Timiș derulează un proiect pilot de economie circulară

CCIA Timiș derulează un proiect pilot de economie circulară

- in Economie, Locale, Stiri
0

În aceste zile la Timișoara se derulează un proiect pilot de economie circulară, care cuprinde workshopu-uri și cursuri. Evenimentul se adresează întreprinderilor din sectorul automotive și industria electronică.

Economia circulară este o abordare multidisciplinară care vizează utilizarea resurselor noastre în mod circular. Se vizează în primul rând realizarea de plus valoare, autonomie, reziliență, competitivitate, lucruri care sunt absolut necesare în cadrul noilor paradigme economice care vin peste noi. Poate ar fi bine să exemplific. Folosirea mașinilor și producerea lor. Mașinile noastre ar putea fi proiectate folosind materiale reciclabile, dar în așa fel încât ele să poată fi dezasamblate ulterior ușor de către reciclatori și anumite părți din aceste mașini să fie recondiționate, refabricate și reintroduse în circuit, la prețuri reduse. Nu vorbim doar de deșeuri. În Uniunea Europeană mașinile sunt folosite efectiv doar 2% din timpul lor de viață, restul de 98% fiind parcate. Aceasta înseamnă că resursele introduse în mașină sunt neutilizate aproximativ 9 – 10 ani”, a spus Marian Constantin Vasile, lector în cadrul proiectului.

Scopul formării este de a sprijini companiile și organizațiile să înțeleagă principiile care stau la baza economiei circulare și, mai important, să învețe să furnizeze servicii și activități utilizând metodele economiei circulare. Acest lucru le va ajuta să devină mai eficiente, să își reducă costurile, să aducă plusvaloare și să reducă impactul asupra mediului. Formarea are rolul de a schimba modul de operare al oamenilor, făcându-i mai conștienți de utilizarea resurselor, de generarea deșeurilor, de consumul de energie și de crearea de planuri de acțiune “circulare”.

Cursul început astăzi se adresează industriilor automotive și electronică. Partenerii noștri din Italia se adresează, în prima fază, energiei și eficientizării utilizării energiei, iar partenerii din Spania au ca focus industria maselor plastice. Sperăm ca acesta sa fie doar începutul, doar primul training dintr-o serie care va urma, încercăm sa aducem experți internaționali și pe alte domenii, iar acest tip de workshopuri să facă parte din oferta educațională a CCIAT, să facem cunoscute metodele și instrumentele economiei circulare”, a spus Cristina Badulescu, coordonator Climate KIC din partea CCIA Timiș.

Evenimentul este organizat de CCIAT în colaborare cu parteneri Climate KIC din Italia și Spania. Proiectul a început în luna decembrie 2018 și are o durată de 3 luni.