Câte persoane au fost identificate muncind la negru, în Timiş, în 2021? Au fost și 612 evenimente de muncă, dintre care 28 de accidente mortale

Câte persoane au fost identificate muncind la negru, în Timiş, în 2021? Au fost și 612 evenimente de muncă, dintre care 28 de accidente mortale

- in Actualitate, Locale, Social, Stiri
0

Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiș a informat că pe piața muncii din județ, s-au produs un număr de  612 evenimente de muncă, din care 28 accidente mortale, 16 au fost moarte patologică, 221 accidente cu incapacitate temporară de muncă, 112 accidente ușoare, în anul 2021. 252 evenimente sunt în diferite faze de cercetare și avizare.

În ceea ce privește munca la negru, ITM Timiș mai atenționează că au fost identificate 499 persoane din care 309 persoane care prestau muncă fără forme legale de angajare și 190 persoane care prestau muncă nedeclarată și subdeclarată.

Din cele 3.943 sancțiuni, 762 deficiențe au fost sancționate de inspectorii de muncă strict pentru prevenirea și combaterea răspândirii virusului SARS CoV-2.

Astfel 657 angajatori sancționați, 758 avertismente, 4 amenzi în valoare de 4.000 lei.

În decursul anului 2021 Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiș, prin inspectorii de muncă, a efectuat un număr de 5.064 controale în toate domeniile de activitate ale pieței muncii, în 2021, în mod deosebit privind stoparea răspândirii virusului SARS-CoV 2.

Din totalul de 5.064 de controale, 3.406 de controale  s-au efectuat în baza legii nr.55/2020, privind unele măsuri pentru prevenirea, combaterea și stoparea răspândirii virusului SARS-CoV 2, iar din cele 3.406 de controale : 3.323 au fost controale de zi și 83 de noapte.

Pavel Kașai, inspectorul șef, a spus că o bună parte din aceste controale, mai precis un număr de 441 controale le-am efectuat cu lucrători din cadrul IPJ Timiș, Jandarmerie, ISU, Poliția Locală și OJPC Timiș.

Fapt pentru care, le mulţumim pentru colaborare şi sprijin în acțiunile comune de control desfășurate”, este mesajul lui Kașai, luni 7 februarie 2022.

Ca urmare a controalelor efectuate în toate domeniile de activitate au fost aplicate un număr de 3.943 sancțiuni din care 3.434 avertismente și 509 amenzi în valoare de 7.184.400 lei.

ITM Timiș are ca obiectiv principal menținerea și creșterea nivelului înalt de încredere în rândul angajatorilor și angajaților, răspunderea și receptivitatea la sesizările angajaților, acestea fiind soluționate cu celeritate.

În toată această perioadă, s-au înregistrat la I.T.M. Timiș un număr de 1.394 de sesizări din care toate au fost rezolvate.

Din cele 1.394 de sesizări primite, 7 sesizări au avut ca și conținut prevenirea și combaterea răspândirii virusului SARS CoV-2, iar în majoritatea sesizărilor trimise la inspectorat au fost semnalate neplata salariilor restante, neplata muncii suplimentare, nerespectarea clauzelor contractului colectiv de muncă, munca în timp de repaus săptămânal, prestarea activităţii de către salariaţii chemaţi de unii angajatori, deşi aceşti angajați aveau  activitatea suspendată pentru a beneficia de şomaj tehnic în activitate, lipsa instructajului de protecţia muncii, neutilizarea echipamentului de protecţie a muncii .

”Prin acțiunile de informare și control întreprinse de către ITM Timiș, am conștientizat angajatorii și lucrătorii asupra necesității respectării : măsurilor, cerințelor, dispozițiilor, reglementărilor adoptate și pretinse pentru prevenirea și combaterea îmbolnăvirilor cu virusul SARS CoV-2, a acidentelor de muncă, a bolilor profesionale şi a legislației privind relațiile de muncă din activitatea curentă”, spune Kașai.

În acest sens ITM Timiș a transmis tuturor angajatorilor din județul Timiș informări, recomandări, scrisori pentru prevenirea infectării cu virusul SARS-COV 2 și alte reglementări pentru munca nedeclarată și subdeclarată în număr de 1.857 de scrisori.

De asemenea, a efectuat controale pentru remedierea neconformităților și dispunerea de măsuri pentru rezolvarea acestora. Inspectorii ITM Timiș au fost și sunt permanent la dispoziție pentru a furniza răspunsuri, clarificări, rezolvarea problemelor angajatorilor și angajaților.

A fost organizată permanență zilnică la toate serviciile ale I.T.M. Timiș, între orele  0830 – 1630 și nu am întrerupt relația cu angajatorii și angajații, ghișeele Inspectoratului au fost deschise permanent în această perioadă.

De asemenea, pe parcursul anului 2021, ITM a acţionat cu tot efectivul de inspectori de muncă în controale atât pe timp de zi, pe timp de seară şi pe timp de noapte, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiș are abilitate 202 de servicii externe de prevenire și protecție în domeniul S.S.M., din care abilitate în anul  2021 au fost 13 servicii externe care coordonează firmele de pe piața muncii a județului Timiș în domeniul S.S.M (PROTECȚA MUNCII), realizează instruirea angajaților, precum și evaluarea riscurilor privind stoparea producerii accidentelor de muncă în mod deosebit a celor mortale și a stopării răspândirii virusului SARS –COV 2.

În perioada analizată, respectiv 4 ianuarie -31 decembrie2021, în domeniul evidenței muncii, s-au eliberat 969   adeverințe şi adeverinţe de vechime, 4.738 extrase din Registrul General de Evidență al Salariaților în format electronic 3.110   de registre electronice ale salariaţilor preluate la sediul I.T.M. Timiş 3.466 de parole eliberate pentru transmiterea on line din Registrul General de Evidență al Salariaților în format electronic 65.964   de răspunsuri la adresele primite la I.T.M. Timiș de la primăriile din județul Timiș, birouri de executori judecătorești, parchete, Tribunalul Timiș, Judecătoria Timișoara, Curtea de Apel Timiș, Poliția Județului Timiș și cabinete de avocatură.

În cursul anul 2021, s-au efectuat cu 230 de controale mai multe față de anul 2020, iar ceilalți indicatori au scăzut.

Astfel, numărul persoanelor găsite prestând muncă fără forme legale de angajare, muncă nedeclarată (muncă la negru) a scăzut cu 55 de persoane față de anul 2020; numărul amenzilor și sancțiunilor aplicate a scăzut cu 494 de sancțiuni față de anul 2020.

Valoarea amenzilor aplicate a scăzut cu 624.100 RON față de anul 2020, iar numărul accidentelor de muncă mortale produse a scăzut cu 22 față de anul 2020.

Un fapt esențial este că piața muncii s-a menținut stabilă, în comparație cu anul 2019, înainte de pandemie, numărul contractelor active s-a menținut la aprox 300.000 de angajați. Nu au fost înregistrate disponibilizări semnificative. De asemenea, pentru a menține stabilitatea pieței muncii din județul Timiș, am sprijinit angajatorii în a aduce forță de muncă din județele Mehedinți, Dolj, Gorj, Argeș, Satu Mare, Maramureș, Bistrița Năsăud, județele din zona Moldovei, precum și din afara comunității europene (Serbia, Republica Moldova, Vietnam, Sri Lanka, Nepal etc.) pentru a acoperi necesarul de forță de muncă.

ITM Timiș, precum prin inspectortii de muncă acționează prin toate formele și metodele specifice pentru informarea și conștientizarea tuturor angajatorilor și angajaților din județul Timiș de a respecta întocmai legislația în domeniul relațiilor de muncă, a normelor de securitate și sănătate în muncă şi în mod deosebit, prevenirea  și combaterea  răspândirii virusului SARS CoV-2 în rândul angajaților și a locuitorilor din județul Timiș”, este mesajul lui Kașai Pavel, inspectorul șef al ITM Timiș.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *