Cat de grava este situatia pe raurile Timis si Bega

Cat de grava este situatia pe raurile Timis si Bega

- in Locale, Slider, Stiri
0

Administraţia Bazinală de Apă Banat (ABA Banat) revine cu actualizarea situaţiei hidrologice a cursurilor de apă aflate în bazinele hidrografice Bega și Timiș.

Pe aceste cursuri de apă se înregistrează importante creșteri de debite și niveluri datorită propagării undelor de viitură formate anterior în amonte.

La această oră, în bazinul hidrografic al râului Bega cea mai importantă depășire a cotelor de apărare se înregistrează pe râul Bega, la stația hidrometrică (s.h.) Balinț, unde cota este de 550 cm (atinsă CI), cu tendință de creștere.

La stația hidrometrică Făget se înregistrează niveluri în scădere, sub cota de apărare, în timp ce la  stația hidrometrică Chizătău nu s-au atins deocamdată cotele de apărare, dar nivelul crește prin propagarea viiturii.

Pe râul Timiș, este depășită cota de apărare la stația hidrometrică (s.h.) Lugoj, cota fiind de 298 cm (F II +48 cm).  Începând cu tronsonul s.h. Lugoj -aval, până la granița cu Serbia, tendința este de creștere a debitelor.

Mai sunt atinse și depășite cotele de atenție pe cursurile de apă Caraș, Nera, Pogăniș, cu o tendință de creștere ușoară, fără a se semnala deocamdată probleme deosebite.

În bazinele hidrografice Bistra și Nădrag debitele sunt și ele în scădere.

Specialiştii ABA Banat monitorizează în permanenţă debitele şi nivelurile cursurilor de apă iar formaţiile de lucru, cât şi formaţia de intervenţie rapidă, sunt pregătite să intervină în cazul în care situaţia o impune.

Gh. M.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *