Casele dintr-un alt sat din Banat, renovate de voluntari, în cadrul proiectului „Color the Village„

Casele dintr-un alt sat din Banat, renovate de voluntari, în cadrul proiectului „Color the Village„

- in Actualitate, Locale, Social, Stiri
0

A fost stabilită perioada în care va avea loc cea de-a treia ediție a proiectului „Color the Village/Colorează satul„, inițiat de Asociația Acasă în Banat. Potrivit reprezentanților ONG-ului timișorean, festivalul faptelor bune se va desfășura în localitatea Ilidia, din județul Caraș-Severin, în perioada 17 – 19 iunie. Sunt așteptați să se implice în proiect voluntari din toate colțurile țării, care vor renova 30 de case pe parcursul a trei zile.

Asociația Acasă în Banat informează că satul Ilidia, aflat în comuna Ciclova Română, a fost numit și „Mica Americă” întrucât multe familii au emigrat în America la începutul secolului XX și cu banii câștigați acolo au construit case deosebit de frumoase. De pe mâna meșterilor din Ilidia au ieșit unele dintre cele mai frumoase porți din lemn existente în zona Oraviței. Tot aici se regăsesc și așa numitele „ferestre-bârfitoare” la care localnicii stăteau la vorbă sau spionau trecătorii.

Am ales Ilidia pentru că are un potențial turistic extraordinar, cu multe frumuseți naturale, mori de apă și o arhitectură deosebită care își păstrează autenticitatea. Față de edițiile precedente, vom avea de lucru mai mult la detaliile arhitecturale, la porțile și ferestrele bogat ornate, la acele ferestre bârfitoare. Va fi o adevărată provocare să lucrăm la astfel de case-bijuterie, dar suntem convinși că la final, intervenția noastră va face diferența pentru Ilidia”, a declarat Radu Trifan, președintele Asociației Acasă în Banat.

Ilidia, alături de Socolari, Ciclova Română și Potoc, face parte din localitățile cele mai frecventate de turiștii care vizitează Cheile Nerei.

Ne bucurăm că Asociația Acasă în Banat a ales ca a treia ediție a acestui festival să se desfășoare la noi, la Ilidia. Consider că este o șansă pentru sat de a-și scoate în evidentă istoria dar și arhitectura frumoasă a caselor. Le vom fi alături organizatorilor și sunt convins că la final, 30 de case din Ilidia își vor recăpăta strălucirea de altădată”, a afirmat Cătălin Golu, primarul comunei Ciclova Română.

Înscrierea voluntarilor se va putea face online, pe website-ul proiectului www.colorthevillage.ro, începând cu luna aprilie.

Anul trecut, Color the Village s-a desfășurat la Racovița în județul Timiș. În ciuda pandemiei, evenimentul a reușit să adune 320 de voluntari, care au reușit să renoveze 30 de case în trei zile.

Color the Village este finanțat exclusiv din donații și sponsorizări. Cei care doresc să susțină proiectul pot face donații către Asociația Acasă în Banat, CIF 39329018, Adresa: sat. Valeapai, nr.134, comuna Ramna, județul Caraș-Severin, în conturile:

Banca Transilvania:
Cont LEI: RO26BTRLRONCRT0P53069801
Cont EURO: RO11BTRLEURCRT0P53069801
SWIFT/BIC: BTRLRO22
OTP Bank:
Cont LEI: RO80OTPV190001300530RO01
PayPal: acasainbanat@gmail.com
Revolut: 0748918091

Asociația Acasă în Banat a fost înființată în 2018 și își propune să păstreze patrimoniul cultural al regiunii Banat, să redea culoare satului bănățean, să redescopere adevăratele valori ale acestor locuri: oameni buni și gospodari, case frumoase și poveștile lor.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *