Casa Regală a României marchează Centenarul Morţii Regelui Carol I

Casa Regală a României marchează Centenarul Morţii Regelui Carol I

- in National
0

Casa Regală a României organizează, în perioada 6 -9 octombrie, mai multe evenimente, cu prilejul Centenarului Morţii Regelui Carol I. Astfel, luni 6 octombrie, are loc Sesiune solemnă şi expoziţie dedicată Regelui Carol I la Academia Română.

La ora 12, în Sala Theodor Pallady a Bibliotecii Academiei Române, va avea loc vernisajul expoziţiei “Regele Carol I. 175 de ani de la naştere – 100 de ani de la moarte”. Expoziţia este organizată de Cabinetul de Stampe al Bibliotecii Academiei Române. Vor lua parte Alteţa Sa Regală Principele Radu, precum şi Alteţa Sa Regală Principele Nicolae. Vor fi prezenţi membri ai Academiei Române, reprezentanţi ai instituţiilor statului, ai Guvernului României, ai Corpului Diplomatic acreditat la Bucureşti, precum şi personalităţi ale vieţii publice.

Ceremonia de decorări, recepţie şi dineu vor avea loc la Castelul Peleş luni, 6 octombrie.

La ora 18.30, în Holul de Onoare al Castelului Peleș, Alteța Sa Regală Principesa Moștenitoare Margareta va conferi, în numele Majestății Sale Regelui Mihai I, Decorația Regală Nihil Sine Deo Universității din București, Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, Universității Naționale de Arte, precum și Universității Naționale de Muzică. Cele patru universități împlinesc anul acesta o sută cincizeci de ani de la înființare. Ceremonia va fi urmată de o recepție oficială în Sala de Muzică și de un dineu în Sufrageria de Stat. Alături de Principesa Moștenitoare va lua parte Principele Radu.

Marți, 7 octombrie rugăciune la catedrală

La ora 11, în Catedrala Arhiepiscopală a Mânăstirii Curtea de Argeș, va fi ridicată o rugăciune de către ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, în locul unde odihnesc Regii și Reginele României. Vor lua parte Altețele Lor Regale Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu. De asemenea, vor fi prezenți reprezentanți ai autorităților locale și membri ai Casei Majestății Sale Regelui.

Miercuri, 8 octombrie 2014

La ora 10, va avea loc, în Catedrala Episcopală „Sfântul Alexandru”, slujba de pomenire a Regelui Carol I oficiată de PS Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului. Cu această ocazie, va fi lansată o plachetă memorială dedicată Regelui Carol, realizată de Secția de Numismatică Alexandria. La ora 12, va avea loc, în Sala de lectură a Bibliotecii Județene „Marin Preda”, o dublă lansare de carte regală : „Margareta. Portretul Principesei Moștenitoare” și „Trei poduri peste lume”, apărute la Curtea Veche Publishing. Va lua parte Alteța Sa Regală Principele Radu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *