Cartea ”Un destin comun: Europa și România” scrisă de Maria Grapini și Nicolae Țăran a fost lansată la Timișoara

Cartea ”Un destin comun: Europa și România” scrisă de Maria Grapini și Nicolae Țăran a fost lansată la Timișoara

- in Locale, Social, Stiri
0

Vineri, 8 ianuarie, eurodeputata Maria Grapini și prof. univ. dr. Nicolae Țăran, analist economic, au lansat, lucrarea „Un destin comun: Europa și România”, la sediul cabinetului de europarlamentar, situat în Timișoara, str. Barbu Iscovescu nr. 2, et. II, cu respectarea tuturor regulilor de protecție sanitară.

Cartea conține câteva analize empirice, publicate în România Socială de către prof. Nicolae Țăran, precum și o serie de inițiative legislative prezentate de eurodeputata Maria Grapini, în Parlamentul European, în ultima perioadă de timp. Aceste analize și inițiative au avut drept scop atât evaluarea efectelor pozitive și negative ale aderării României la Uniunea Europeană, cât și a principalelor disfuncționalități social – economice și instituționale ale UE. Nu în ultimul rând, în această carte, sunt formulate o serie de soluții de contracarare a acestor disfuncționalități.

Cu acest prilej, prof. Nicolae Țăran a spus: ”Mă bucur foarte mult că împreună cu Maria Grapini am publicat această carte. Pe Grapini o apreciez pentru ceea ce face, o cunosc de mult timp și i-am urmărit activitatea de europarlamentar. Ca om politic și europarlamentar Maria Grapini s-a afirmat prin seriozitatea intervențiilor, prin faptul că nu a cedat niciodată, că nu s-a lăsat angrenată în grupuri de interese și a spus tot ce a gândit. Mă bucură că a apărut această carte și a fost finanțată de Uniunea Europeană, dar cred că dacă cei de la Uniunea Europeană ar fi citit cartea înainte nu ar mai fi finanțat-o, fiindcă este foarte critică la dresa UE. În carte există un text despre raporturile Statelor Unite cu Uniunea Europeană, text bazat pe o bibliografie și unde este anticipat faptul că Europa se distanțează de America și că Europa trebuie să își ia destinul în propriile mâini să nu mai fie atât de politicoasă cu Washingtonul. Pe de altă parte, în ce mă privește sunt două texte care cred eu că sunt importante pentru viitorime, cum spunea Serghei Esenin, că scrie poezii pentru viitorii în mod evident. Eu sper ca aceste două texte semnate de mine să conteze când nu voi mai fi. Vorbesc de un raport făcut în 2018 extrem de critic. După părerea mea, fără niciun argument, România a fost pusă la stâlpul infamiei și a fost criticată vehemente pentru pretinsă disfuncții macroeconomice legate de modelul de creștere la acel moment. Nu a apărut nicio reacție din România, au fost doar unele mici și bârfe, să spunem, la nivel local. Am scris în România Socială care este o publicație academică și care are o vizibilitate foarte mare inclusiv la nivelul ambasadelor de la București. Nu am scris în presa economică pentru că după părerea mea presa economică în România e plină de neprofesioniști și nu are rost să îți pierzi timpul acolo. Se fac gafe enorme, te îngrozești. Atunci am scris în România Socială, iar articolul a avut un impact mare. Al doilea articol pe care l-am scris a avut un impact formidabil. Am vorbit despre numărul de bugetari în România între ignoranță și rea-credință. A fost un șoc pentru că în Parlamentul României aproape nimeni nu a calculat un indicator: număr de funcționari publici la mia de locuitori. În momentul în care ar fi făcut acest calcul ar fi văzut că România e pe ultimul loc, e depășită cu mult de Bulgaria și de Ungaria etc. După ce acest text a apărut în România Socială guvernul Orban nu a mai ”tăiat” din bugetari. Cam așa să iau decizia politică în prezent. De asemenea, am scris și de realitățile care anticipau criza americană sau ce numesc eu sfârșitul visul american. La nivel internațional e o competiție după părerea mea între un minotaur care este Statele Unite, un dragon, care este China, în mod evident, și un urs, care nu mai are rost să spun cine este ursul. Cine va câștiga? Cred că nu are rost să ne punem întrebarea ”Cine va câștiga?” Oricum din fericire câștigători nu sunt întotdeauna aceeași!”.

În intervenția sa, eurodeputata Maria Grapini a prezentat problemele din perspectiva Uniunii Europene. Două dintre acestea sunt în legătură cu efectele Brexit-ului asupra cetățenilor europeni și a celor din România sau despre efectul implementării Pactul ecologic asupra României pentru că România  are probleme mari cu chestiunea protecția mediului. De asemenea, în carte se vorbește și de Raportul Grapini care a fost votat. De șase ani de când Grapini e în Parlamentul European, documentul a fost unul disputat, încă din mandatul trecut. E vorba modificarea Regulamentului Vămilor, intrarea produselor în Piața internă.

Mi-am dorit mult acest regulament să fie aprobat, pentru că știam ce nenorocire avem cu intrarea unor produse contrafăcute pe piața UE, neverificate, fără securitate pentru consumator până la urmă. E bine că a fost aprobat Raportul Grapini, e numele meu că așa este pus numele raportorului. Este esențial să spun că modificarea acestui regulament aduce un beneficiu pentru protecția consumatorului, din punct de vedere al intrărilor și controlul produselor contrafăcute care fac o concurență neloială producătorilor corecți europeni și producătorilor din România. Guvernul României trebuie să ia în seamă acest proiect pentru a putea să cuprindă în buget finanțe pentru informatizarea vămilor, pentru dotarea laboratoarelor cu aparatură de verificare a produselor. Ideea mea din carte a fost pe de o parte de a informa pe cititor pe cetățeni ce se întâmplă în Uniunea Europeană și ce ne așteaptă în viitor, fiindcă există un deficit mare de informare și de comunicare în spațiu României cu privire la legislația europeană. Obligația o are sigur și fiecare cetățean să se informeze, dar instituțional și democratic instituțiile au obligația de a da informațiile și de a nu le da trunchiat pentru că o informație pe care o dai omițând ceva poate să fie o dezinformare, așa cum a fost aceea mare laudă că am luat 80 de miliarde, dar s-a omis să se spună niște lucruri, că România se angajează să contribuie la UE cu mai mulți bani în noul exercițiu financiar, iar alte state, ca Danemarca, Suedia, Germania sau Olanda contribuie cu mai puțin față de exercițiul trecut. Așadar suma primită aproape se diminuează prin contribuția mai mare. Eu spun aici că acest lucru trebuie cunoscut de cetățeni și trebuie informați exact cum stă situația. Obligația mea de europarlamentar este să informez oamenii corect și asta am încercat să fac tot timpul și în toate cele șapte cărți scrise în cei șase ani de când sunt în PE, toate au fost cu acest scop de informare, de clarificare de a pune informațiile sigure la dispoziția cetățeanului român. Cartea „Un destin comun: Europa și România” este inteligibilă foarte ușor de citit pentru că sunt folosiți termeni care pot fi înțeleși ușor, sunt date și sursele și sigur fiecare poate să își facă o părere despre situația României în Uniunea Europeană și cred că titlu a fost bine ales. Ne-am gândit foarte mult cum să punem titlu ”Un destin comun Europa și România” pentru a demonta și partea extremistă, pentru că  și în Parlamentul European există partide extremiste care ar dori să se dezmembreze Uniunea Europeană. Cred că în lumea globală de astăzi este nevoie de un proiect european, așa cum este Uniunea Europeană, iar locul României ei este acolo, în UE”, a conchis Grapini.

Gh. M.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *