Care sunt riscurile mari pentru PFA, de la 1 ianuarie 2016?

Care sunt riscurile mari pentru PFA, de la 1 ianuarie 2016?

- in Economie, National, Stiri
0

Lipsa activității la sediu și a deducerii cheltuielilor cu utilitățile scapă firmele și PFA de impozitul majorat pe clădire, potrivit Codului Fiscal. Însă, într-o notă internă, Fiscul consideră că, în unele cazuri, criteriul de recunoaștere a activității independente este chiar deținerea spațiului. O astfel de interpretare ar însemna retratarea PFA ca activitate salariată, cu taxe cel puțin duble.

Într-o notă internă a Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) referitoare la impozitarea clădirilor mixte – cele care sunt folosite atât ca locuințe, cât și ca sedii sociale – se precizează că, deși Codul fiscal prevede că se aplică impozitul rezidențial, dacă există sediu social, dar nu se desfășoară activitate economică, „apar două situații particulare, ce trebuie mai bine analizate, respectiv ce se înțelege în mod real prin activitate economică, deoarece noțiunea fiscală este doar de a realiza furnizarea de bunuri/prestarea de servicii și lucrări pe piață, și dacă doar o parte din această locuință, să zicem doar o cameră dintr-un apartament este locația unde se desfășoară activitatea economică”.

Prin urmare, în document se spune că „din perspectiva desfășurării activității economice, legiuitorul ne prezintă ca fiind o diferență între a presta servicii și a fi o locuință rezidențială, doar decontarea cheltuielilor cu întreținerea și utilitățile, conform art. 459 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal”.

Cu toate acestea, ANAF susține că „întrebările de substanță sunt: dacă în această locuință există doar sediul oficial al unei societăți sau sediul oficial al unui PFA, iar aceste entități își desfășoară activitatea în altă locație, se datorează un impozit majorat?”

Răspunsul arată că declararea sediului fără activitate scapă PFA de impozitul majorat, dar implică riscul de retratare a activității independente. Practic, impozitarea nu va mai fi ca pentru PFA, ci ca pentru activități salariate. Astfel, rata de taxare a venitului este cel puțin dublă.

Răspunsul din nota menționată este „în mod normal, răspunsul este nu (nu se plătește impozit majorat pe clădire n.r.), însă depinde de foarte mulți factori. În unele cazuri, criteriul de existență a societății sau criteriul de recunoaștere a acelei activități independente este chiar deținerea acestui spațiu”.

În continuare, ANAF arată că „dacă în incinta acelei locuințe cunoaștem cu certitudine că într-o cameră se desfășoară activități economice, iar restul locuinței este folosit chiar cu o destinație rezidențială, în acest caz impozitarea este mixtă, în sensul că impozitul majorat se datorează numai pentru suprafața acelei camere, iar pentru restul locuinței, se va calcula și datora un impozit cu cota redusă”.

Sursa:profit.ro.