Caravana ”Pacient de România – 6% pentru Sănătate!” pleacă din Bucureşti şi va ajunge la Timişoara

Caravana ”Pacient de România – 6% pentru Sănătate!” pleacă din Bucureşti şi va ajunge la Timişoara

- in Locale, Sanatate, Stiri
0

Caravana Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) “Pacient în România” va porni din Bucureşti şi va ajunge la Cluj, Timişoara, Craiova şi Iaşi. Scopul? Strângerea de semnături pentru ca Guvernul României să aloce 6% pentru sănătate din PIB.

COPAC a lansat, marţi, 25 august, campania ”Pacient de România – 6% pentru Sănătate!”. S-a vorbit de multe ori că este necesar să fie alocat Sănătăţii un procent de 6% din PIB pentru Sănătate. În urmă cu 5 ani, un demers al societăţii civile a strâns semnături pentru a obţine 6% din PIB pentru Sănătate.

COPAC susţine că, totuşi, asta nu s-a întâmplat. Sănătatea se confruntă în continuare cu aceleaşi lipsuri pe care le cunoaştem. În prezent, în România, să fii pacient, înseamnă să nu beneficiezi de aceleaşi drepturi cu pacienţii din alte ţări, mai concret, să te confrunţi cu crize ale sângelui dacă ai talasemie, să nu beneficiezi de o bună diagnosticare dacă ai o boală rară (uneori diagnosticarea durează mulţi ani), să ai acces foarte îngreunat la radioterapie dacă eşti pacient oncologic, să nu ai acces la medici de anumite specialităţi (ATI, radioterapie, hematologie, chirurgie specializată, etc).

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România reia acest demers pe care îl consideră vital pentru pacienţii pe care îi reprezentăm. Sistemul de sănătate are nevoie de o finanţare corespunzătoare pentru a putea acoperi principalele priorităţi: servicii de calitate, tratament inovativ şi salarizarea personalului medical.

”Ca pacienţi români ne dorim să avem acces integral la tratamente compensate şi terapii inovatoare în prezent, să nu fim nevoiţi să întrerupem tratamentul sau să modificăm schemă terapeutică în funcţie de ce găsim în farmacii. Ne dorim sã avem acces la investigaţii, monitorizare şi servicii medicale în măsură în care avem nevoie şi atunci când avem nevoie. Ne dorim să avem personal medical bine pregătit. Pentru că toate aceste lucruri să nu rămână doar un vis îndepărtat, sistemul de sănătate are nevoie de bani şi de o politică coerentă. Panã acum ne-am ocupat că sistemul să supravieţuiască. De acum înainte ne dorim să existe condiţii decente în sistemul de sănătate. Ne dorim că pacienţi să nu mai fim trataţi că pacienţi de mâna a două a Europei. Pentru că acest lucru să se întâmple este nevoie de o finanţare corespunzătoare şi o regândire a sistemului. Primul pas trebuie să fie acordarea procentului de 6% din PIB către sănătate”, a declarat Radu Ganescu, preşedintele COPAC.

”Statul ar trebui să se implice mai mult în sănătate. Solicităm Ministerului Sănătăţii să realizeze un studiu pentru a vedea care este costul real al serviciilor medicale şi nevoia în sănătate. Ştim că Sănătatea este subfinanţată dar nu ştim cât de mare este subfinanţarea”, a adăugat preşedintele COPAC.

La sfârşitul campaniei va avea loc o întâlnire la Palatul Parlamentului unde vor fi prezenţi toţi parlamentarii care vor susţine această iniţiativa, precum şi oficialii din sănătate. Campania ”Pacient de România” este realizată în parteneriat cu Ordinul Asistenţilor Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, Federaţia SANITAS, Asociaţia Medicilor Rezidenţi, Societatea Multidisciplinară a Medicilor Rezidenţi Campania este susţinută de Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente.

Gh. M.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *