Cand ego-ul bate ratiunea. Cazul Cristian Mos

Cand ego-ul bate ratiunea. Cazul Cristian Mos

- in EDITORIAL 1, Locale, Slider, Stiri
0

Dintr-un proiect construit în jurul unor valori și principii, USR Timiș a devenit încet-încet o structură disperată după putere. Interesul general a fost înlocuit cu cel electoral. Totul, în numele accederii cu orice preț la funcții. Povestea USR este pe cale să se destrame sub presiunea ambițiilor persoanele ale liderilor săi și sub privirile nedumerite ale unui public care și-a pus, pentru o vreme, speranța în acest partid.

USR Timiș doar la funcții visează

Disperarea USR se poate vedea cu ochiul liber și la nivelul județului Timiș. Încercarea de a contorsiona realitatea pentru a o așeza în logica ambițiilor personale ale lui Cristian Moș va avea însă picioare scurte. Și asta pentru că așteptările electoratului de dreapta, în general, și a celui USR, în special, sunt altele. O confirmă indirect cifrele din sondaje, care indică USR în continuă scădere.

Se pare, însă, că aroganța liderilor organizației USR Timiș cântărește mai mult decât calculul rațional, dar și decât bunul simț care îți permite să nu cazi în penibil. O ultimă ispravă a acestora a fost cocoțarea în fotoliile de președinte de CJ și de primar al Timișoarei.

Pe bannerele uriașe agățate pe un bloc din Timișoara, Cristian Moș și Dominic Fritz se prezintă deja ca “Președinte CJ Timiș”, respectiv ”Primar”. Cristian Moș nu este președintele Consiliului Județean, doar candidat aspirant la această funcție! La fel și colegul său. Domnule Moș, la conducerea Consiliului Județean se ajunge doar prin vot popular!

La prima vedere, această omisiune pare a fi una neimportantă. În realitate, denotă aroganța atât de caracteristică multor politicieni. Vorbim despre o omisiune care trădează disperarea, la propriu cât blocul de mare, a USR Timiș.

Oare ce ne mai ascunde Cristian Moș?

Întrebarea care se naște natural dintr-o astfel de observație este una de bun simț: dacă liderul USR Timiș omite să treacă pe bannere statutul de candidat, ce alte lucruri mai ascunde față de cetățeni?

Cristian Moș este un lider tânăr, simpatic, dar fără nicio experiență administrativă. Așadar, mai mult decât poza sa pe bannerele uriașe din Timișoara, oamenii poate ar fi vrut să afle ce îl recomandă pe candidatul USR la funcția la care candidează și visează. Fără aroganță și fără omisiuni.

Din păcate, tot ce vedem din partea sa este o retorică generală, de genul să fie bine, ca să nu fie rău. Și acuzații care de care mai dure, atât în stânga, cât și în dreapta politică. Este un discurs care a prins în epoca Dragnea. Dar care se adeverește prea mic și lipsit de substanță în actualul context, când societatea așteaptă competență și soluții din partea politicienilor. Nu critici de dragul publicității.

În concluzie…

Politica prin omisiune la care recurge USR Timiș – și care sare din calcul așteptările reale ale electoratului de dreapta – este o strategie greșită. Acest electorat ar fi vrut să vadă, mai curând, o colaborare constructivă și soluții pentru județ. Nu doar fotografia unui personaj aspirant la o funcție pentru care deocamdată nu știm ce îl recomandă.

Picajul în sondaje și în opțiunile de vot nu se poate opri prin omisiuni și promisiuni, ci prin programe și soluții reale, prin deschiderea de a colabora pentru binele comun al societății. Acesta este un semnal pentru cei din USR, să-și reconsidere drumul pe care s-au înscris. Asta dacă vor să aibă viitor în politică…

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *