În cadrul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara este realizat gratuit, în baza unui bilet de trimitere, RMN-ul de prostată, cea mai avansată metodă imagistică în diagnosticarea afecțiunilor acestui organ.
Cel mult 60 de minute. Atât durează realizarea unui RMN de prostată. Metoda este necesară pentru diagnosticarea și evaluarea patologiei acestei glande, grație obținerii unor imagini detaliate ale prostatei, ale structurii acesteia, precum și ale țesuturilor din jurul său.
Investigația este non-invazivă și non-iradiantă, iar prin imaginile pe care le oferă, permite evaluarea cu precizie a dimensiunii, formei și structurii prostatei. Printre afecțiunile ce pot fi identificate cu ajutorul screening-ului imagistic se numără cancerul, hiperplazia benignă de prostată (HBP) sau prostatita.
„Hiperplazia benignă de prostată reprezintă o patologie benignă a prostatei. Această afecțiune poate evolua de multe ori asimptomatic, însă, uneori, determină simptome precum micțiunea dificilă, jet urinar slab, nevoia frecventă de a urina, respectiv senzația de golire incompletă a vezicii urinare. Deși adenomul de prostată nu este o patologie malignă, acesta poate cauza disconfort și poate afecta semnificativ calitatea vieții. De partea cealaltă, cancerul de prostată este o afecțiune gravă, care, dacă nu este depistată la timp poate duce la deces”, a explicat Roxana Iacob, asistent universitar.
Cancerul de prostată este una dintre cele mai comune forme de cancer la bărbați, fiind pe poziția a treia ca incidență, după cancerul pulmonar și cel colorectal. Potrivit statisticilor, unul din opt bărbați poate să dezvolte o boală oncologică de prostată.
RMN-ul de prostată se face în baza unui bilet de trimitere de la medicul specialist în Ambulatoriul de Radiologie din cadrul Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara.