Campanie împotriva violenței în familie în Timiș

Campanie împotriva violenței în familie în Timiș

- in Actualitate, Eveniment, Locale, Stiri
0

O nouă campanie împotriva violenței în familie a fost lansată marți, 6 noiembrie, la Inspectoratul de Poliție Județean Timiș. Este vorba despre campania „Oprește violența din viața ta!”. Conform reprezentanților IPJ Timiș, în primele nouă luni ale anului au existat aproximativ 500 de sesizări privind violența în familie, dar numărul de dosare privind aceste fapte este în scădere în comparație cu anul trecut.

Campania de prevenire a violenței în familie s-a decis la nivel național, fiind o prioritate a Poliției Române, dar și IPJ Timiș. Datorită numărului de cazuri care stagnează, nu putem să spunem că sunt în creștere infracțiunile sesizate pe violență în familie, dar trebuie reduse. În primele nouă luni ale anului au fost în jur de 500 de cazuri de sesizări de infracțiuni comise în cadrul familiei, doar o parte din victime se mai întorc la familie”, a spus comisarul șef al IPJ Timiș, Cosmin Cărăbaș.

Polițiștii din Timiș vor acționa pe trei direcții în ceea ce privește campania. Mai exact, informarea publicului țintă, femeile, despre drepturile și obligațiile în cazul în care ajung victime ale violenței în familie, distribuirea de materiale: broșuri, afișarea anumitor materiale informative, instruiri a publicului țintă cu referire la prevederile legale în domeniu și ieșiri în mass-media pentru transmiterea diferitor mesaje care sunt benefice acestor victime.

La lansarea campaniei au luat parte președintele ATOP și vicepreședintele CJT, Traian Stancu, reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș, a Direcției de Asistență Socială a Municipiului Timișoara, Serviciul de Probațiune Timiș și Asociația de Mediere a Conflictelor “MISIT”. Conform reprzentanțiilor DGASPC Timiș numărul de violențe în familie a crescut cu aproximativ 50 de cazuri.

Este important că femeile să cunoască aceste informații, să știe ce ajutor pot primi de la comunitate, astfel încât atunci când decid să iasă dintr-o relație abuzivă să nu se mai întoarcă la abuzator și să nu mai continue o relație care le traumatizeaza atât pe ele, cât și pe copii“, a explicat Monica Trușcă, director executiv al DGASPC Timiș.

Campania „Oprește violența din viața ta!” este una importantă, accentul fiind pus pe informarea cetățenilor despre atribuțiile fiecărei instituții în parte, fiind oferite detalii despre instituțiile la care sepoate apela atunci când ești victima a violenței domestice sau cunoști o astfel de situație.

Gh. M.