Campanie de promovare a donării de sânge “Picătura de viaţă”, la Timişoara

Campanie de promovare a donării de sânge “Picătura de viaţă”, la Timişoara

- in Actualitate, Locale, Sanatate, Stiri
0

Asociația studențească AMiCUS Timișoara și Timişoara Dental Students Association, în parteneriat cu Ministerul Sănătății și Centrul Regional de Transfuzie Sangvina Timișoara, a demarat campania de promovare a donării de sânge “Picătura de viață”, ȋn data de 18 martie,  la Centrul  Regional de Transfuzie Sangvină.

Campania este susținută de ultramaratonistul Andrei Roșu, de Mihaela Geoană, președinte al Fundației “Renașterea” și fost președinte al Crucii Roșii România, și dr. Dumitru Borțun, prof. univ. la SNSPA. Acest demers reprezintă preambulul unei campanii naționale de încurajare a românilor pentru a dona sânge, campanie pe care AMiCUS dorește să o desfășoare ȋncepand cu această lună.

Aproximativ 60% din populația României va avea, la un moment dat în viață, nevoie de sânge. Însă, deocamdată, numai 2% dintre români donează. Pentru a demonstra că se poate și altfel, tinerii participanți, reuniți sub deviza ‘Transformă picătura în infinit!’, îi vor motiva pe timișoreni să se implice activ în această campanie – să doneze regulat sânge – prin exemplu personal: donând sânge la Centrul Regional de Transfuzie Sangvină, str. Martir Marius Ciopec, nr.1, Timișoara.

Estimările citate de organizatorii campaniei spun că necesarul anual de sânge în România este de 500.000 de unități (o unitate are 450 ml de sânge total), iar anul trecut doar 66% din cererea de sânge a putut fi acoperită.

Potrivit Centrului de Transfuzie Timișoara, în timpul unei donări se colectează 450 ml de sânge total, cantitate care se reface ca volum în 60 de minute, iar celular în 2-3 săptămâni. După colectare, cele trei componente majore ale sângelui – trombocitele, plasma și celulele roșii de sânge – sunt separate, astfel încât să poată fi transfuzate la mai mulți pacienți cu nevoi diferite. Rareori o persoană are nevoie de sânge integral.

Persoana care dorește să doneze trebuie să fie adult (18-60 ani) sănătos, să lase minim două luni între donările de sânge total, să nu depășească 5 donări anuale (bărbați) sau 4 donări pe an (femei). Donarea de sânge durează 8-10 minute, timp în care este recoltată o unitate. Cineva are nevoie de sânge o dată la trei secunde. Asociația AMiCUS Timișoara face parte din Federația AMiCUS România, organizație ce a luat ființă în România în 1993. Federația are o personalitate complexă, formată din mulțimea reunită de idei, principii și acțiuni ale unor studenți din diferite universități din România.

Gh. M.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *