„Cămara cu bucate bănățenești” s-a mutat pentru două zile, în aer liber, la Muzeul Satului Bănățean

„Cămara cu bucate bănățenești” s-a mutat pentru două zile, în aer liber, la Muzeul Satului Bănățean

- in Actualitate, Locale, Social, Stiri
0

Ofertă bogată și diversificată la „Piața micilor producători”, găzduită la sfârșitul săptămânii trecute de Muzeul Satului Bănățean din Timișoara.

În legătură cu evenimentul inițiat recent de Consiliul Judean Timiș, în cadrul programului de relansare a economiei locale „OcroTIM”, Nicolae Oprea, vicepreședinte al CJT și absolvent al Facultății de Agricultură din Sibiu, a remarcat calitatea deosebită a produselor propuse spre vânzare, similară și chiar superioară celor din piețele agro-alimentare din Timișoara. Totodată, el a mai menționat și creșterea numărului de gospodari care și-au prezentat roadele muncii pe piața volantă de la Muzeul Satului.

Producători din: Saravale, Comloșu-Mic, Periam, Ohaba-Forgaci, Gelu sau Mailat (doar câteva din localitățile de origine ale bunătăților) au adus de toate, de la dovlecei, varză (albă și roșie), vinete, fasole (galbenă și verde), conopidă, ardei, cartofi noi (albi și roz), roșii, castraveți, morcovi, pătrunjel, țelină, ceapă verde și galbenă, lubeniță până la pâine de casă, conserve, brânzeturi și lactate. Specialitățile preparate din carne de animale sălbatice și de animale domestice au fost de asemenea bine reprezentate la mesele de vânzare (cârnați de cerb și de mistreț, jumări, salamuri, slănină cu boia și fără, șuncă bănățenească, preparate la grătar etc.).

Pe lângă acestea, producătorii au mai expus și prăjturi, miere, alte produse apicole, lavandă, preparate din trandafiri, răchie, flori la ghivece etc.

O notă nostalgică, stârnitoare de amintiri din copilărie, a fost dată de feliile de pită de casă unse cu untură, presărate cu felii subțiri de ceapă și paprika.

De menționat că nu doar timișorenii au ales să petreacă parte din timpul lor liber la Muzeul Satului Bănățean și să facă unele cumpărături de la „Piața micilor producători”, intrarea fiind liberă, ci și persoane din alte localități ale județului.

Patricia Manole

Sursa foto: Facebook Muzeul Satului Bănățean Oficial