Călin Popescu Tăriceanu despre regionalizare, la Timişoara: “Dacă o facem, trebuie să înţelegem ce scop urmărim”. Ce spune cu privire la schimbarea premierului Ponta

Călin Popescu Tăriceanu despre regionalizare, la Timişoara: “Dacă o facem, trebuie să înţelegem ce scop urmărim”. Ce spune cu privire la schimbarea premierului Ponta

- in Locale, Politica, Slider, Stiri
0
calin popescu tariceanu

Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului, şi-a exprimat, astăzi, la Timişoara, punctul de vedere cu privire la regionalizare. Astfel, copreşedintele ALDE a precizat că este important să înţelegem de ce vrem să realizăm regionalizarea.

“Trebuie să înţelegem, dacă o facem, ce scop urmărim, de ce o facem. S-a discutat despre o mai bună absorbţie a fondurilor europene, ori nu acesta este principalul obiectiv al regionalizării. Există două modele la care ne putem uita: cel francez şi cel german. Cred că mai degrabă trebuie să ne uităm la ce se întâmplă în Germania, unde landurile au o autonomie mare economică şi au intrat într-o competiţie sănătoasă între ele. Acesta este şi motivul pentru care în ultimii zece ani, Germania a devenit prima putere economică a Europei”, a explicat Călin Popescu Tăriceanu.

Potrivit preşedintelui Senatului, şi regiunile din România ar trebui să capete mai multă autonomie, soluţiile să nu fie luate doar la Bucureşti şi să fie puse într-o competiţie directă. “Nu văd ce împiedică judeţele, în acest moment, să facă o absorbţie mai mare a fondurilor europene. Ar trebui o descentralizare, o aducere a deciziei mai aproape de cetăţeni. Nu trebuie să ajungem în situaţia să copiem modelul german”, a conchis Călin Popescu Tăriceanu.

Întrebat dacă doreşte ca Victor Ponta să mai fie în fruntea Guvernului, copreşedintele ALDE a ţinut să precizeze faptul că „eu cred că ţările care au performanţe economice mai bune, au reuşit asta şi datorită stabilităţii politice, şi cu această afirmaţie, parţial am răspuns la întrebare. Apoi, într-o ţară democratică, căderea Guvernului se produce prin mijloace democratice şi nu ca urmare a unei alte acţiuni. Altă modalitate de răsturnare a Guvernului eu nu accept”.

Foto: Universitatea de Vest din Timişoara