Noile funcționalități ale Planetariului de la Facultatea de Fizică a Universității de Vest, locul în care publicul poate exploata sistemul nostru solar, a stelelor, galaxiilor etc. a fost redeschis. Planetariul Facultății de fizică a Universității de Vest din Timișoara a trecut printr-o etapă de modernizare și dotare cu echipamente de generație nouă. Intrat în rețeaua internațională a planetariilor în 2023, Planetariul UVT a fost instalat în urmă cu aproape șaizeci de ani de profesorul și rectorul Ioan Curea.
“Suntem în planetariul Universității de Vest din Timișoara, care a fost realizat în 1964 de Ioan Curea, care, de altfel, a contribuit și la realizarea Observatorului Tehnologic și Observatorului Astronomic de la Timișoara, ambele realizate prin muncă voluntară de către membrii Universității de Vest din Timișoara. Evident că înclinația și pasiunea astronomului și seismologului Ioan Curea pentru acest domeniu au stat la baza realizărilor acestor obiective. Iată că astăzi încercăm să continuăm această tradiție. Noutatea pe care o prezentăm constă în aparatul în valoare de 100.000 de euro achiziționat de Timișoara pentru a realiza o proiecție mult mai bună în ceea ce privește această zonă a planetariului. Investiția este nu este una izolată, este o investiție care se încadrează într-un mare plan de dotări și achiziții a universităților din Timișoara prin fonduri europene. În multe alte domenii putem constata astfel de logistică nouă, de aparatură, de tot ceea ce înseamnă dotarea în domeniul cercetării și al educației. Noi ne adresăm într-o mare parte elevilor, copiilor din mediul preuniversitar. Avem foarte multe echipe care vin în excursii organizate și participă la cursuri sau lecții unde învață despre sistemul solar. Pe viitor chiar aici, în zona Facultății de Fizică, în spate, există un proiect mare al universității cu un nou IMAX și multe dotări pe zona aceasta de științe“, a spus Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara.
De asemenea, aici nu numai că putem vedea ce se întâmplă în diverse zone ale spațiului, ci ne putem poziționa oriunde în trecut sau viitor.
“Cu noul proiector pot să schimb poziția pe planetă oriunde doresc. De exemplu, putem merge în orașul Melbourne din Australia și să vedem cum arată cerul de acolo. Putem să ne mutăm și în timp oriunde dorim. În plus, ne-am putea întoarce în timp în anul 3000 î.en. Putem merge de la Timișoara la Cairo. Punctele galbene reprezintă locurile în care s-au descoperit exoplanete, adică planete care se rotesc în jurul altor stele. Putem vedea Jupiter din mai multe poziții. Îl putem vedea și pe Saturn rotindu-se. Putem face asta cu orice altă planetă, cu orice satelit al uneia dintre ele. Se pot proiecta eclipsele nu numai pe planeta Pământ, ci în orice loc din sistemul solar. Aici facem și lecții de fizică, de teorie climatică, tot felul de lucruri interesante. De exemplu, putem vedea cum circulă curenții de aer la suprafața pământului. Le putem arăta copiilor cât de vulnerabilă este planeta noastră, cât de ușor putem deteriora atmosfera, transformând planeta noastră într-un deșert“, a spus profesoru Florin Secoșan, responsabilul cu planetariul.