Cafeneaua fermierilor a avut loc la CRAF Timișoara

Cafeneaua fermierilor a avut loc la CRAF Timișoara

- in Economie, Locale, Stiri
0

Vineri 10 iulie, la CRAF Timișoara, a avut loc Cafeneaua fermierilor, la care au participat fermieri din cultura mare și micii producători agricol din județ, unde s-a dezbătut noua reformă agricolă a UE.
De ce reforma agricolă a UE este problema noastră?
Avocata Andreea Mihoc, organizatoare, a spus: Parlamentul European urmează să planifice subvențiile pentru agricultură pentru următorii 7 ani. Proiectul Comisiei UE nu este foarte ambițios și încearcă cu greu să găsească soluții viabile având în vedere schimbările climatice și pierderea biodiversității. În prezent, fermele mari și industria alimentară beneficiază de pe urma proiectului ce urmează a se finaliza, fermele mici și mijlocii fiind aproape uitate.

Reforma agricolă a UE afectează nu numai modul în care se vor desfășura afacerile, ci și veniturile directe ale fermierilor și, în același timp, creează o birocrație excesivă, care adesea duce la mai multă muncă decât beneficii. Mai mult, politica agricolă a UE stabilește cum va arăta mediul înconjurător în următoarele decenii. Deci, se referă la fiecare dintre noi. Cu toții ne dorim un mediu intact, o diversitate de animale și plante, o hrană sănătoasă și de înaltă calitate”.

Green Edu Care fiind o asociație cu specific de educație, mediu și politici publice, a demarat acest proiect care se desfășoară în întreaga Europă sub îndrumarea directă a Nturefund E.V.

Desfășurat sub forma unei cafenele, respectând distanțarea legală, s-a lucrat cu participanții pe teme individuale și au fost colectate idei care să contribuie la o mai bună reformă agricolă a UE.

Andreea Mihoc a mai spus: ”Am înțeles ce e bine si ce nu la acest moment. Ne-am imaginat cum trebuie să arate agricultura de mâine, astfel încât fermierii să aibă un venit bun, să nu ne pierdem tradițiile și identitatea. Ne-am întrebat ce trebuie să se schimbe în politica agricolă națională și europeană, astfel încât să avem un viitor cu hrană sănătoasă, sol total refăcut, peisaje bogate în specii și ecosisteme stabile? Apoi am formulat propuneri care vor fi transmise direct comisiilor relevante. Împreună arătăm că suntem parte din proces. Este un semn al democrației vii: gândim și acționăm pentru noi înșine și pentru generațiile viitoare și vrem să avem un cuvânt de spus în elaborarea legilor care ne afectează”.
Gh. M.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *