Căderea sistemului informatic a pus la pământ activitatea medicilor de familie din Timiș. Mesajul CNSA

Căderea sistemului informatic a pus la pământ activitatea medicilor de familie din Timiș. Mesajul CNSA

- in Locale, Sanatate, Stiri
0

Medicii de familie atrag atenția încă o dată că sistemul informatic SIUI cade foarte des, iar atunci ei lucrează offline și nu pot verifica dacă pacientul care vine este asigurat sau nu. Prin urmare, există riscul foarte mare ca medicilor să li se impută lor plata consultației de către CNAS. De fapt, la sfârșitul lunii iunie până după 10 iulie, sistemul a căzut zilnic, iar medicii au fost obligați să ofere consultații offline.

Mai grav este faptul că foarte mulți doctori de familie nu au reușit să își trimită raportările lunare la CNAS.  Prin urmare există riscul ca serviciile medicale prestate pe luna trecută să nu fie plătite, iar ei să fi lucrat pe gratis.

Unii medici nu au reușit nici până azi. Lucrăm offline zilnic, deși ne asumăm riscul să nu fim plătiți, dacă CNAS nu dădea un comunicat ca cel de miercuri 10 iulie. Oricum noi nu putem lăsa pacienții neconsultați și fără medicamente sau concedii medicale, unde este cazul. De aceea este stresul extrem de mare. Problema mare este că atunci când lucrăm offline nu putem verifica categoria de asigurat și rămâne riscul să acordăm servicii care apoi să fie imputate medicului”, a declarat dr. Elisabeta Spătaru, vicepreședinta Patronatului Medicilor de Familie din Timiș.

CNAS a dat următorul comunicat:

Urmare a unor probleme tehnice, care au condus la întreruperi în funcționarea Platformei Informatice a Asigurărilor de Sănătate (PIAS), serviciile medicale, medicamentele și dispozitivele medicale se acordă/se eliberează în regim off-line până la remedierea indisponibilității PIAS.

Pentru transmiterea și validarea serviciilor acordate sunt aplicabile dispozițiile art. 207-210 din H.G. 140/2018 și ale art. 39 – 42 din H.G. 155/2017:  serviciile medicale, medicamentele și dispozitivele medicale acordate/eliberate off-line în perioada 05 iulie 2019 și până la remedierea PIAS,  vor fi transmise în PIAS până la termenul de raportare a activității lunii iulie 2019;  serviciile de îngrijiri la domiciliu/paliative la domiciliu acordate off-line în perioada 24 iunie 2019 și până la remedierea PIAS,  vor fi transmise în PIAS până la termenul de raportare a activității lunii iunie/iulie 2019, după caz; raportarea lunară a serviciilor medicale, medicamentelor și dispozitivelor medicale acordate/eliberate în luna iunie 2019, se va efectua în cursul lunii iulie 2019, după remedierea PIAS.

În acest sens, pentru perioada/perioadele în care au fost constatate întreruperi în funcționarea PIAS, președintele CNAS va emite Ordin, conform prevederilor legale mai sus menționate, care se publică pe pagină de web a CNAS”.

Dr. Spătaru a spus că acest comunicat este foarte bun și așa trebuie să facă CNAS oridecâteori cade sistemul informatic. Acest comunicat prelungește termenul de validare până la remedierea problemelor. Dacă nu ar fi fost comunicatul, rămâneau serviciile neplătite, dacă nu se validau în două zile lucrătoare, de la data efectuării. Acum nu s-a putut face nici raportarea în termenul din contract, deci nu poți factura, nu primești banii de la CNAS. Oricum sistemul informatic funcționează din ce în ce mai prost.

Dezbatere cu parlamentarii la Timișoara pe acest subiect

Uniunea Patronatelor Independente din Medicina de Familie va organiza sâmbătă, 13 iulie, dezbaterea cu tema “Împreună salvăm medicina de familie”, ediția a II a, la hotelul Timișoara, str. Mărășești nr.1-3, în sala Atena, ora 12.30.

La aceasta întâlnire au fost invitați deputați, senatori din comisiile de sănătate, din Comisia de muncă a Parlamentul României, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, președintele Colegiului Medicilor din România și reprezentanții tuturor organizațiilor medicilor de familie.

Gh. M.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *