Buzunăritul digital – sau cum poţi rămâne fără bani pe card, în timp ce eşti la Mall

Buzunăritul digital – sau cum poţi rămâne fără bani pe card, în timp ce eşti la Mall

- in Actualitate, National, Stiri
0
Cum banii se ţin în ziua de astăzi mai mult stocaţi pe diverse dispozitive electronice, decât la purtător, iată că şi hoţii moderni au fost nevoiţi să dobândească o nouă specializare: buzunăritul digital.
Hoţii de buzunare acţionează mai nou în preajma bancomatelor şi în marile centre comerciale, cu un arsenal electronic care le permite să-ţi citească rapid detaliile de pe cardurile contactless intrate în ultimii ani şi pe piaţă din România. Scanere radio de frecvenţa mare Astfel, hoţii digitali pot opera liniştiţi şi de la 15 centimetri distanţă, deci nu ai nicio şansă să-i prinzi cu mâna în servietă, dezvăluie David Bryan, un specialist în sisteme de securitate electronică din Chicago, citat de Daily Mail. Expertul susţine că a căutat chiar el pe Internet accesoriile necesare unui hoţ din era digitală. Spre surprinderea tuturor, acestea se comercializează la liber, deci nu e deloc complicat pentru un răufăcător să se înarmeze cu instrumente de ultima ora şi să-ţi dea un atac cibernetic, care te poate lasă fără un ban în cont.
“Tehnologia se bazează pe frecvente radio înalte, de 13,56 Mhz, pentru a citi cardurile din proximitate. În demonstraţia mea, am folosit un scaner radio pe care l-am cumpărat de pe Internet şi care era alimentat de o baterie USB. Toate acestea pot fi achiziţionate foarte uşor, iar hoţii digitali au la îndemână inclusiv o aplicaţie de smartphone care funcţionează că un scaner. În momentul în care un card este folosit în imediată apropiere a scanerului sau a smartphone-ului cu aplicaţie RFID, datele de pe card sunt înregistrate de aceste aparate. Ulterior pot fi descărcate într-un computer şi folosite pentru clonarea cardurilor”, susţine Bryan. 70% din posesorii de carduri, în pericol Conform firmei de securitate Norton, în acest an, rată vulnerabilităţii cardurilor în faţă atacurilor de acest fel va ajunge la 70%. Sistemul de comunicare radio folosit de cardurile contactless este şi cea mai mare problema a lor de siguranţă, mai spune David Bryan. Acesta susţine că poate activă aparatul ascuns într-un rucsac, într-un metrou aglomerat, pentru a citi cardurile tuturor celor din jur. O altă metodă care a dat rezultate a constat în ataşarea scanerului la un laptop.
Specialiştii în securitate din toată lumea încearcă să găsească acum o soluţie pentru a ieşi din această situaţie delicată. “Codul de trei cifre inscripţionat pe spatele cardului ar putea ajută la verificarea acestuia, dar asta ar însemna că toată lumea să prezinte cardul contactless la un ghişeu pentru verificare”, explică Marc Rotenberg, preşedintele Electronic Privacy Information Center (EPIC). Până acum s-a descoperit că învelirea cardului într-o folie metalică bruiază semnalul transmis de scaner. Deja unii fabricanţi de poşete şi portofele au început să introducă astfel de folii metalice în pereţii accesoriilor, că măsură de precauţie. Experţii în securitate digitală, în alertă Ameninţarea i-a băgat în sperieţi pe experţii din sistemul bancar, dar şi pe reprezentanţii marilor companii IT. Apple, de exemplu, vrea să scape de acest risc prin eliminarea memoriei de pe iPhone-uri pentru tranzacţiile derulate prin aplicaţia Apple Pay.
De partea cealaltă, reprezentanţii Chase Bank susţin că intenţionează să elimine tehnologia RFID de pe cardurile pe care le vor emite în viitor, revenind la vechea metodă a cititoarelor de carduri. O măsură cam radicală, în opinia lui Rotenberg. “Nu este greşit să folosim în continuare aceste tehnologii, dar trebuie să facem ceva pentru a asigura protecţia datelor”, crede preşedintele EPIC. Comisia Federală pentru Comerţ din Guvernul american susţine că, din 2008, furtul de date personale s-a intensificat cu 21% pe teritoriul SUA. Poşetă antiefracţie digitală Articulate este unul din accesoriile create pentru a-i descuraja pe hoţii de date electronice. Poşetă este creată de doi antreprenori californieni şi este căptuşită cu un material care respinge undele radio, blocând astfel orice fel de atentat la protecţia datelor. Cei doi creatori au pus deja în vânzare modelul la un preţ de 35 de dolari şi speră că acesta se va bucură de succes la public. Oare cine le va mai fură ideea? –explică business24.ro.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *