Bun îi Vinul Ghiurghiuliu

Bun îi Vinul Ghiurghiuliu

- in EDITORIAL 2, Locale
0
aurel-mihut

Originile cultivării viţei de vie şi a producţiei de vin, datează din timpuri străvechi. Se presupune că primul vin, având caracteristici foarte diferite în raport cu vinurile actuale, a fost produs în Mesopotamia, acum aproape5.000 de ani.România este una din marile ţări viticole ale lumii. Ea deţine în prezent o suprafaţă de 243.000 hectare de vie (242.000 ha vii pe rod, la care se adaugă 1.000 ha vii tinere). Plantaţiile pentru struguri de vin ocupă 82% din suprafaţa viticolă totală, iar producţia de vinuri se situează la nivelul a 5 – 6 milioane hl anual. Nu este chiar atât de simplu să fi viticultor, te loveşti de tot felul de probleme, cheltuieli şi chiar boli, cum ar fi depresia.

Depresia producătorilor de vinuri începe mai spre toamnă, când îşi dau seama că a plouat foarte mult, că au cheltuit cam multişor cu stropitul viei pentru a nu fi atacată de tot felul de dăunători şi că recolta nu va fi cine ştie ce. Problemele cu care s-au confruntat viticultorii noştri anul acesta, au fost mâna viţei de vie şi mucegaiul, cheltuind pentru tratarea acestora sume importante. Un alt factor stresant au fost ploile. Când ploile sunt abundente, bobul crapă şi sucul se scurge. Norocul viticultorilor, a fost faptul că a venit luna August cu ploi puţine şi temperaturi  ridicate, astfel că, cantitatea de zahăr din struguri a crescut, calitatea fiind bună chiar dacă vinul este mai puţin, spun unii producători de vin. Dar un vin puţin, nu înseamnă întotdeauna şi un vin bun. Recolta de vin anul acesta, v-a fi mai săracă din cauza ploilor care nu a priit viilor. Ploile aduc dăunători iar tratarea culturilor costă.

Peste o săptămână, producătorii noştri încep culesul viilor şi spun că o să fie vinul mai bun, dar asta miroase că vor să-l scumpească. Tot ei mai spun că producţia de vin ar putea scădea în medie cu 30 % faţă de 2013. Dacă e mai puţin, s-ar putea să fie mai scump.

Cele mai afectate sunt zonele Moldovei, Dobrogei, Prahovei,  Buzău şi Vrancea. Să sperăm că nu o să fie criză de vin, fredonând versurile melodiei Mariei Tănase:Bun îi vinul și gustos/Când îl bei cu om frumos/Dar de-l bei cu om urât/Se oprește vinu-n gât.