Bronhoscopia, procedura care permite vizualizarea și evaluarea căilor respiratorii, se realizează în mod gratuit în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara.
„Metoda, care este minim invazivă, are atât rol de diagnostic, cât și terapeutic. Se folosește în identificarea bolilor pulmonare, a patologiilor interstițiale sau chiar pentru realizarea biopsiilor, în cazul pacienților cu suspiciune de neoplasm bronhopulmonar. În scop terapeutic, se folosește pentru aspirarea secrețiilor aflate în plămâni sau a unui posibil corp străin. Procedura presupune, în prealabil, efectuarea mai multor investigații de rutină, spirometrie, EKG și analize de sânge. Pentru efectuarea bronhoscopiei se administrează o anestezie locală. Explorarea căilor respiratorii se face cu ajutorul unui bronhoscop, un tub flexibil, subțire, prevăzut în interior cu un canal de aspirare și unul de lucru. În capăt, dispozitivul are prevăzută o cameră video cu ajutorul căreia se pot vizualiza căile aeriene. Bronhoscopul se introduce prin gură, este împins prin spatele gâtului, trece de corzile vocale și pătrunde în căile respiratorii”, a explicat Gabriel Bălă, medic pneumolog în cadrul Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara.
Procedura durează între 5 și 15 minute. Pe tot parcursul procedurii, nivelul de oxigen al pacientului este monitorizat permanent. În cadrul Spitalului „Victor Babeș”, bronhoscopia este gratuită, dar necesită trimitere de la medicul pneumolog.