Biogazul provenit din agricultură – energia viitorului pentru fermierii din Timiş

Biogazul provenit din agricultură – energia viitorului pentru fermierii din Timiş

- in Fără categorie
Comentariile sunt închise pentru Biogazul provenit din agricultură – energia viitorului pentru fermierii din Timiş

În contextul schimbărilor climatice, se pune tot mai mult accent pe energiile alternative – biomasa şi biogazul provenite din agricultură. Acestea pot avea efecte benefice asupra mediului, în plan economic şi social. Conform unui studiu realizat de Facultatea de Zootehnie şi Biotehnologii, din cadrul USAMVB Timişoara, numai în judeţul Timiş, pot fi produse anual 112 milioane de metri cubi de biogaz, provenit din rezidurile din zootehnie şi agricultură.

De aceea fermierii sunt îndemnaţi să nu ignore această sursă de energie prietenoasă cu mediul şi extreme de important pentru economia fermei. “Dorim să evidenţiem faptul că dejecţiile animale exploatate corespunzător şi transformate în biogaz pot reprezenta o sursă suplimentară de venit pentru fermier, care poate astfel valorifica un produs secundar pe o cale prietenoasă cu mediul înconjurător, devenind pe lângă pe lângă furnizor de alimente şi producător de anergie şi operator pentru tratarea deşeurilor. Gunoiul provenit din ferme reprezintă o sursă ieftină de resurse energetic regenerabile, motiv pentru care sunt recomandate a fi utilizate ca materii prime pentru producerea biogazului”, se arată în studiu. La nivelul Regiunii de Vest –judeţele Arad, Timiş, Hunedoara şi Caraş-Severin – producţia de biogaz poate ajunge la 246 milioane de metri cubi pe an.

 

În Timiş, numărul suinelor poate ajunge şi la un milion de capete pe an, numărul bovinelor, 40.000, al ovinelor 800.000, iar păsările de curte 1.500.000 de capete. Timişul este cel mai întins judeţ din ţară (aproape 4% din suprafaţa României) şi are un potenţial formidabil pentru producerea de biomasă reziduală din activităţile agricole sau industriale. Aici sunt peste 700.000 de hectare de teren agricol şi peste 500.000 de hectare arabile, dintre care peste 80.000 de hectare sunt neutilizate. Surse de biomasă reziduală mai sunt deşeurile provenite de la oamenii de la oraşe şi sate (700.000 de locuitori în Timiş).