Bianca Gavriliță, deputat PSD de Timiş: „Legea Vaccinării trebuie să treacă în regim de urgenţă prin Parlament”

Bianca Gavriliță, deputat PSD de Timiş: „Legea Vaccinării trebuie să treacă în regim de urgenţă prin Parlament”

- in Locale, Politica, Stiri
0

Guvernul Mihai Tudose a dat dovadă de responsabilitate în momentul în care a decis că nouă lege a vaccinării să fie dezbătută şi adoptată în Parlament. Lege este de maximă importantă pentru un sistem sanitar în care procentul de refuz de vaccinare este de peste 12%, iar numărul cazurilor de deces din cauza unei boli considerate banale şi pentru care există profilaxie prin imunizare este deosebit de mare.

Votarea legii în Parlament este cu atât mai importantă cu cât nu va mai permite ulterior acuzarea guvernului pentru adoptarea în regim de urgenţă a unei ordonanţe, lăsând astfel loc de interpretare Aceast proiect de lege va trebui însă dezbătut cât mai repede în cele două camere ale Parlamentului pentru că nu ne putem permite o nouă epidemie cu zeci de decese şi mii de cazuri de îmbolnăviri.

România trebuie să aibă parte de o lege a vaccinului eficientă, care să nu permită refuzul nejustificat al imunizării copiilor. E dreptul părintelui să refuze vaccinarea la naştere, dar e şi dreptul celorlalţi părinţi, care înţeleg importantă vaccinului, să nu îşi vadă copiii victime ale încăpăţînării unor oameni care se documentează de pe site-uri obscure de pe internet sau promovează părerile unor oameni insuficient informaţi.  Majoritatea ţărilor europene au introdus vaccinarea obligatorie, cel mai recent Franţa şi Italia, unde numărul antigenelor vaccinale obligatorii este mult mai mare decât cel prevăzut în viitoarea lege a vaccinului din România. 

Şi ceea ce este şi mai important, prin nouă lege, statul se obligă să constituie un stoc de rezervă de vaccinuri cel puţin egal cu necesarul anual, cu termen de valabilitate de minim 18 luni. Practic, odată cu adoptarea acestui act normativ, România nu va mai trece printr-o criză de vaccinuri.

România nu poate deveni o ţară în care bolile tranmisibile, care în alte state europene au o incidenţa redusă, să ducă la zeci de decese. Vaccinarea trebuie să devină obligatorie şi le cer şi colegilor din opoziţie să dea dovadă de responsabilitate şi să voteze legea în formă aprobată de Guvern.

Fără o politică mai aspră în acest domeniu, fără obligativitatea imunizării nu vom reuşi să reducem numărul de cazuri şi nu vom putea preveni o nouă epidemie provocată chiar şi de boli banale”, spune deputatul PSD de Timiș, Bianca Gavriliță.

Gh. M.