Bazele moderne ale diplomatiei marcate la Muzeul Banatului. 300 de ani de la semnarea Tratatului de Pace de la Passarowitz

Bazele moderne ale diplomatiei marcate la Muzeul Banatului. 300 de ani de la semnarea Tratatului de Pace de la Passarowitz

- in Actualitate, Cultura, Locale, Social, Stiri
0

În urmă cu 300 de ani a început dezvoltarea modernă a Banatului și asta după semnarea Tratatului de Pace de la Passarowitz dintre Imperiul Otoman și Sfântul Imperiu Roman de Națiune Germană. Era momentul în care se puneau bazele moderne ale diplomației în această parte a Europei. Pe lângă pace, tratatul a vizat reglementări comerciale și de navigație care, în final, au fost mai durabile și au generat principalele direcții de evoluție în domeniu.

Semnărea Păcii de la Passarowitz a marcat joi, 27 iunie, seara, printr-un moment artistic de reconstituire istorică,  în curtea Bastionului Theresia. După momentul semnării tratatului, cei prezenți au participat la vernisajul expoziției dedicată Conferinței de pace de la Passarowitz. Expoziția este o premieră națională și este realizată împreună cu Muzeul Universal Joanneum din Graz.

Este o expoziție în premieră națională, realizată împreună cu Muzeul Universal Joanneum din Graz, Austria. Este o expoziție despre evenimentele care au fost acum 300 de ani la Passarowitz. Vizitatorii vor putea vedea pe lângă informațiile de pe panouri și arme din acea perioadă, armele și toate artefactele sunt ale Muzeului Național al Banatului, informația este realizată de către Muzeul Universal Joanneum din Austria. Nu a fost greu să aducem aceasta expoziție pentru că am discutat de anul trecut, colegul nostru Ciprian Glăvan a adus toate tratativele, am primit fonduri de la Consiliul Județean. A fost foarte ușor pentru că avem colegi care au realizat-o în scurt timp. Rămân același timp de vizitare, de la 10 la ora 18, dar din cauza temperaturilor ridicate s-ar putea să modificăm acest program. Îl veți putea vedea modificat pe site, Facebook și Instagram”, a spus managerul Muzeului Național al Banatului, Claudiu Ilaș.

Expoziția va putea fi vizitată până în data de 31 iulie.