Luptă pe muchie de cuțit pentru fotoliul de rector al Universității Politehnica Timișoara. Actualul rector, profesorul universitar Viorel Șerban se va înfrunta pentru funcția de rector al UPT, cu profesorul universitar doctor Ilare Bordeașu. Bordeașu a fost singurul care a avut curajul să candideze împotriva lui Viorel Șerban și a unui cerc închis de interese. Ilare Bordeașu candidează pentru a doua oară la funcția de rector a UPT. În urmă cu patru ani câteva voturi i-au lipsit pentru a ajunge în turul II al alegerilor. Acum, alegerile se vor tranșa într-un singur tur pe 18 februarie.
Cei doi candidați au avut confruntarea publică impusă de regulamentul alegerilor, vineri 12 februarie, la Facultatea de Mecanică, în prezenţa a zeci de cadre didactice, deși este vacanță. Fiecare dintre cei doi şi-au prezentat obiectivele programelor manageriale, încercând să-și convingă colegii. Diferența de atitudine s-a văzut încă de la început. Viorel Șerban a preferat să-și prezinte planul managerial, pe scaun și fără o minimă prezentare în Power Point. Deși ambii au suferit intervenții chirurgicale la picior, Bordeașu a ținut neapărat să-și prezinte planul managerial în picioare.
Actualul rector Viorel Şerban mizează pe cinci direcţii de acţiune: procesul educativ, resursele umane, cercetarea, trasferul tehnologic, internaţionalizarea şi angajamentul regional al universităţii, pe care le-a prezentat la nivelul extrem de general.
„Mă voi axa pe cinci direcţii importante ale programului meu managerial, prin care universităţile se află într-o permanentă competiţie la nivel european. O direcţie este legată de procesul educativ, a doua este cu privire la resursele umane, alta este direcţia cercetare, alta, trasferul tehnologic, dar şi internaţionalizarea şi angajamentul regional. Atrag atenţia că în următorii ani va avea loc o scădere a numărul absolvenţilor de liceu şi implicit al celor de facultăţi. Noi trebuie să fim pregătiţi pentru această provocare, de aceea voi insista ca facultăţile să îşi ofere posibilităţile de a promova programe de studii şi la celelalte forme de învăţământ. De asemenea, să lansăm doctoratele într-o tutelă specială unde tema şi cei interesaţi să provină din mediul economic, iar prin parteneriatul cu Politehnica să-i dăm şansa celui implicat să îşi şi păstreze locul de muncă şi să devină şi doctor. Cum stăm cu resursa umană? Peste 230 de posturi s-au scos la concurs în ultimii patru ani. Lucrurile pot fi îmbunătăţite. Foarte multe departamente au probleme cu baza. Nu mai sunt asistenţi, pleacă, nu sunt cointeresaţi. Trebuie să ne gândim la soluţii. Una este promovarea studenţilor foarte buni, să le oferim burse, celor care vor să intre în şcoală pe partea de cercetare sau în proiecte cu cadrele didactice şi de a publica”, a spus profesorul universitar Viorel Șerban.
Profesorul universitar Ilare Bordeaşu și-a prezentat marile direcții ale Contractului său cu UPT și a făcut un apel la profesionalism, demnitate și transparență.
„Politehnica trebuie să devină o mândrie pentru Timişoara. Ce mă recomandă pe mine nu este calitatea de lider sindical, ci aceea de profesor. Cuvintele de bază ale programului meu sunt transparenţă, performanţă atât pentru studenţi, cât şi pentru profesori, atmosferă academică, respect reciproc. Pe scurt eu doresc o atmosferă normală aşa cum trebuie să fie într-o universitate. Obiectivul principal este creşterea prestigiului UPT prin formarea de specialişti. În orice universitate din lume pe primul plan, dincolo de orice altceva, este respectarea legii. Respectarea hotărârilor 221 şi 330 este obligatorie. Dacă universităţile din Iaşi, Craiova, Cluj le-au respectat, atunci noi de ce nu le respectăm? Aici avem nevoie de transparenţă. Cine te opreşte să ai transparenţă? Este atât de greu să pui pe pagina web a UPT ce intrări şi ieşiri ai cu banii, orice achiziţie, orice venituri începând cu sursa de finanţare? Ştie cineva dintre dumneavoastră care sunt? Nu, nici eu nu ştiu”, a spus Ilare Bordeașu.
Bordeașu a atacat și o altă problemă care trezește zâmbete amare. O femeie de serviciu câștigă mai mulți bani decât uniii profesori din UPT plătiți la „plata cu ora”.
„Este ca şi cum noi am finanţa Politehnica, iar noi suntem angajaţi să primim bani de la Politehnică. A fost umilitor pentru unele specialităţi să primească 4 sau 5 lei. Legea spune clar: orice muncă depusă se plăteşte la valoarea legală. De ce a trebuit ca unii să facă angajamente la contractul de muncă să ia plata umilitor cu ora. Nu e normal. Eu nu voi accepta aşa ceva când voi fi rectorul UPT. Echipa managerială şi cei care se ocupă de aducerea banilor trebuie să găsească sursa pentru a respecta legalitatea. Normele didactice nu trebuie încărcate mai ales ale celor care fac cercetare şi alte activităţi. Avem şcoala doctorală. Cum plăteşte aceasta? Eu nu ştiu, dumneavoastră ştiţi? Legat de plata sporului de doctorat. S-a spus că nu este cadru legal. Credeţi că Iaşiul, Bucureştiul, Cluj Napoca ar fi dat aceşti bani dacă ar fi fost ilegal? Daţi-mi voie să nu cred. De aceea trebuie transparenţă. De ce nu sunt bani? Ce se întâmplă? Din fondurile proprii de la 0 -30% se poate suplimenta gradaţia de merit, ştiţi cu toţii că aşa spune Legea Educaţiei. Sunt oameni în Universitate care beneficiază, pe drept, pe nedrept, e greu să vă spun. Pentru că nu am văzut dosarele lor la toţi şi nu ştiu cum s-au dat. Câţi au beneficiat? Ştie cineva? De ce nu se pun la vedere cum se fac aceste gradaţii? Toate acestea trebuie corectate. E o problemă academică de înlăturarea oricăror suspiciuni şi a oricărui scenariu la buna credinţă pe care orice conducere cred că trebuie să o aibă. Dacă nu există transparenţă vor apărea elemente care va tulbura atmosfera în UPT”, a fost o parte a discursului profesorului Bordeaşu.
Gh. M.