BĂTAIE DE JOC! O mănăstire importantă din vestul ţării arată ca un castel Disney după reabilitare. Ce s-a întâmplat cu finanţarea europeană

BĂTAIE DE JOC! O mănăstire importantă din vestul ţării arată ca un castel Disney după reabilitare. Ce s-a întâmplat cu finanţarea europeană

manastirea maria radna

Ca un castel Disney – aşa a fost comparată o importantă mănăstire din vestul ţării după ce a fost restaurată, de către ziariştii de la The Telegrapf, care au criticat lucrările. Este vorba de Mănăstirea Maria Radna din oraşul arădean Lipova. Ca urmare a articolului apărut în presa britanică, finanţarea pentru modernizarea lăcaşului de cult a fost blocată timp de trei luni de Ministerul Dezvoltării. De asemenea, şi bugetul a fost redus, după ce a fost realizată o anchetă privind calitatea lucrărilor.

“Maria Radna este una dintre zecile de biserici antice transilvănene, castele şi fortăreţe care au fost “brutal” modernizate de către autorităţile române în ultimii cinci ani. Impresionanta mănăstire franciscană din Lipova a fost reabilitată cu zece milioane de euro, bani europeni. Deşi restaurarea ar fi trebuit să păstreze splendoarea stilului baroc, monumentul arată acum ca un castel Disney construit pe un teren neîngrijit”, atragea atenţia, în vara acestui an, The Telegraph.

Pe de altă parte, Episcopia Romano-Catolică Timişoara a respins acuzaţiile care au fost aduse şi explica faptul că proiectul s-a realizat “pe baza unor studii bine fundamentate ale situaţiei existente, având în vedere că monumentul a suferit multiple traumatisme şi modificări în ultimul secol”.
manastirea maria radna

“Comparaţia cu un castel Disney a fost tendenţioasă, iar informaţiile publicate nu sunt reale. Cu toate acestea, Ministerul s-a autosesizat şi ne-a trimis o comisie specializată pe monumente istorice să verifice toate lucrările. Timp de 90 de zile, plăţile pentru cererile noastre de rambursare au fost blocate, iar răspunsul primit după anchetă a fost parţial favorabil. Deşi au fost deblocate fondurile, s-a aplicat o corecţie financiară de cinci la sută la întregul proiect, ceea ce înseamnă o pierdere de peste un milion de lei plus TVA. Am contestat această reducere de buget”, a declarat părintele Nicolae Lauş, directorul de cancelarie al Episcopiei Romano-Catolice Timişoara, astăzi, pentru Mediafax.

Lucrările la Mănăstirea Maria Radna ar urma să fie finalizate la sfârşitul acestei luni, iar inaugurarea va avea loc în ianuarie 2016. Zece milioane de euro au fost obţinuţi de la Uniunea Europeană pentru proiectul de reabilitare a lăcaşului de cult din vestul ţării, însă în urma licitaţiei costurile au fost stabilite la mai puţin de şase milioane euro.

Mănăstirea franciscană Maria Radna poartă hramul Maicii Domnului şi va intra într-un circuit turistic permanent din 2016, lucru care va creşte numărul vizitatorilor care-i vor trece pragul.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *