Bătaie de joc la UPT! Pensionari fără performanţe trag cu dinţii de posturi, iar un academician este călcat în picioare de colegi

Bătaie de joc la UPT! Pensionari fără performanţe trag cu dinţii de posturi, iar un academician este călcat în picioare de colegi

- in Educatie, Locale, Slider, Stiri
0

Cinci ani în care rectorul Viorel – Aurel Şerban a condus destinele Universităţii “Politehnica” Timişoara au lăsat urma adânci în moralitatea oamenilor de aici. Dascăli fără nicio performanţă au ajuns să cerşească prelungirea contractului de titular, în timp ce un academician este călcat în picioare de colegii de departament…

academicianul Vasile Marinca
academicianul Vasile Marinca

Unii dintre dascălii de la UPT care vor în continuare pe funcţie au împlinit de mai mult timp 65 de ani de ani şi sunt deja la a doua sau a treia cerere de prelungire a contractului de titular. Ar putea trece la plata cu ora, dar evident salariile ar fi considerabil mai mici…Curios este că primii care au votat au fost colegii din departamente şi apoi Consiliul de Administraţie al UPT. Doar trei din 20 de oameni care au cerut să fie titulari şi după 65 de ani au fost respinşi pentru prelungire. Unul dintre ei este academicianul Vasile Marinca. Marinca nu are decât meritul de a fi singurul roman care a publictat nu una ci două cărţi la cea mai importantă editură editură ştiinţifică din lume – Springer. Joi, 6 octombrie soarta celor 20 de pensionari ce vor în continuare pe funcţii se decide în Senatul UPT.

Preşedintele Senatului UPT, Radu Vasiu ştie ce ar face în locul colegilor care vor în continuare să primească salarii mari deşi au împlit vârsta de pensionare. Din păcate el are un singur vot…

“Este o problemă la care nu mă pot antepronunţa pentru că decizia finală este cea a Senatului. În şedinţă de mâine (n.r. joi 6 octombrie) vom analiza şi în ultimă instanţă prin vot se va tranşa cine primeşte şi cine nu aprobarea. Am primit şi noi nişte recomandări de la departamente şi consiliu de administraţie, dar nu au valoare din punct de vedere al deciziei finale. (…) Eu m-am pronunţat mereu în mod public că nu doresc să solicit prelungire şi că mi se pare normal ca la vârsta de 65 de ani să se pensioneze fiecare. Pensionarea nu înseamnă că dacă mai ai forţă de muncă şi poţi fi util nu poţi lucre pe baza unui contract de prestări de servicii, sau pentru contracte, conducere de doctorate, orice. Nu este o condiţie să fi titular ca să mai poţi desfăşura activitate din poziţie de pensionar. E adevărat e mult mai facil să o faci din poziţie de prelungire”, a declarat pentru www.banatulmeu.ro, preşedintele Senatului UPT, profesorul Radu Vasiu.

Joi în şedinţa se Senat a UPT se va vota cazul fiecărui profesor în parte ce a solicitat să rămână titular deşi a îndeplinit vârsta de pensionare. Dascălii ce s-au pensionat anii trecuţi nu au au mai avut parte de un astfel de privilegiu.

“Colegii noştri ar trebui să înţelegă că la vârsta legală de pensionare, 65 de ani, este cazul să facă un pas înapoi şi să se pensioneze. Legea permite angajarea după pensionare la plata cu ora, echivalentă bănesc funcţiei de şef de lucrări şi asistent în UPT. Doamne fereşte! Nimeni nu doreşte şi nu vrea să dea afară din sistem oameni valoroşi profesional, dar nu sunt de acord cu nicio prelungire. Dacă sunt valoroşi pot aduce proiecte şi pot să se autofinanţeze, peste plata cu ora, până la nivelul salariilor deloc mici pe care le au acum”, ne-a declarat preşedintele SLUPT, senatorul Corneliu Podoleanu.

Unul dintre profesorii implicaţi direct în subiect este fostul decan Petru Andea. Acesta a împlinit 65 de ani şi vrea o prelungire pe funcţie.

“Legea permite ca cei ce au peste 65 de ani să poată cere şi eventual să poată obţine aprobarea Senatului să-şi prelungească activitatea. La Politehnică condiţiile sunt foarte dure pentru a obţine prelungirea. Trebuie să fi conducător de doctorat şi din punct de vedere ştiinţific treebuie să ai activitate ca să obţi gradaţie de merit. Acestea fiind condiţiile – înseamnă că trebuie să fi ultraperformant”, ne-a spus profesorul Petru Andea. Profesorul Andea are indice HIRSCH 1, precum orice asistent.

Acesta este mirat de gestul colegilor de department al academicianului Marinca cel care nu a primit votul pozitiv pentru că nu este conducător de doctorat.

“Departamentul a avut o optică ciudată. În general în Politehnică orice academician este un bun, o mândrie pentru întreaga Politehnică. Eu mă voi pronunţa ca atare mâine. Am cerut şi am votat ca Senatul să aibă ultimul cuvânt chiar dacă departamentul nu este de acord. S-ar putea ca votul Senatului să nu ţină cont de decizia departamentului din care respectiva persoană face parte ceea ce creează un semn mare de întrebare vizavi de modul în care sunt apreciate valorile”, ne-a mai spus Petru Andea.

Un alt senator din UPT, profesorul universitar Ilare Bordeaşu este revoltat de tupeul pe care îl au unii dintre colegi. “Nu este în regulă ca acolo unde nu există acoperire financiară să se dea prelungire, mai ales că performanţa unora dintre cei ce cer prelungie este ca valoare profesională mult sub nivelul unor şefi de lucrări din punct de vedere al vizibilităţii internaţionale – lucrări publicate. Eu cred că a da aviz numai că sunt conducători de doctorat nu este un lucru ce corespunde cerinţelor legislative. Mâine voi vota pentru eliminarea celor ce nu au performanţe, vizibiliate, indice HIRSCH corespunzător. S-a ajuns în situţia absurdă în care dăm afară un academician şi dăm prleungire la oameni care cred că şi lor le este ruşine de difernţa dintre ei şi academicianul Marinca. Dar azi nu mai putem vorbi de ruşine. Conducerea noastră nu apreciază valoarea ci votul din campania electorală. Asta cred. Dacă ai împlinit 65 de ani respecţi vîrsta. Sunt oamnei foarte valoroşi care merită vreo 7-9 ce merită să rămână în UPT, dar restul totă viaţa nu au făcut aproape nimic şi acum vor prelungire”, ne-a spus Bordeaşu.

Rectorul UPT, Viorel Şerban nu şi-a putut prezenta punctul de vedere cu privire la pensionarii ce vor în continuare pe posturi. Era la o întâlnire cu o delegaţie din Germania. Şerban împlineşte 65 de ani în timpul mandatului de rector.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *