Basarabenii din Timişoara au votat-o pe Maia Sandu preşedinte al Moldovei. UPDATE: 80 de basarabeni în stradă

Basarabenii din Timişoara au votat-o pe Maia Sandu preşedinte al Moldovei. UPDATE: 80 de basarabeni în stradă

- in Actualitate, Locale, Slider, Stiri
0

Socialistul Igor Dodon a fost ales noul preşedinte al Republicii Moldova, în urma turului doi de scrutin al alegerilor prezidenţiale, care a avut loc duminică, 13 noiembrie. Însă, basarabenii din Timişoara care s-au prezentat la urne şi-ar fi dorit ca noul conducător al ţării să fie Maia Sandu. Potrivit datelor făcute publice de Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Timişoara, 1.064 de alegători s-au prezentat la secţia de votare deschisă la Colegiul Naţional de Artă “Ion Vidu” din oraş. 1.025 au fost cu Maia Sandu, 33 cu Igor Dodon, iar şase voturi au fost nevalidate.

La Timişoara nu au fost semnalate incidente, însă în diaspora moldovenii au stat la coadă ore întregi pentru a vota, iar la secţia de votare de la Ambasada Republicii Moldova în Bucureşti buletinele de vot s-au terminat înainte de închiderea urnelor. Acestea sunt motivele pentru care, astăzi, la Chişinău, aproximativ o mie de tineri au protestat în faţa Guvernului Republicii Moldova față de modul de organizare a celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale de duminică, dar și față de victoria socialistului Igor Dodon.

Şi studenţii din Timişoara sunt alături de tinerii din Moldova, astfel că, luni, 14 noiembrie, de la ora 18.00, are loc acţiune de protest în capitala Banatului. “Dragi basarabeni, și nu doar, vă chemăm astăzi, 14 noiembrie 2016, să ne organizăm într-un protest pașnic și să ne arătăm nemulțumirea și indignarea față de modul în care s-au petrecut alegerile prezidențiale din 13 noiembrie. Să protestăm pentru toți cei care au vrut să voteze, dar nu au putut, pentru cei care au fost siliți să voteze într-un anume fel, împotriva la toate fraudele care au avut loc la aceste alegeri.
Cerem demisia conducerii Comisiei Electorale Centrale care se face responsabilă de încălcarea unuia dintre drepturile fundamentale ale oricărui cetățean, dreptul la vot. Cerem demisia Ministrului de Externe care este complicele unor alegeri fraudate! Haideți să ne mobilizăm și să demonstrăm că suntem o forță
“, anunţă Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Timişoara.

Protestul începe la ora 18.00, punctul de întâlnire fiind Căminul nr. 16 din Complexul Studenţesc din Timişoara. Manifestanţii se vor deplasa până la Consulatul Onorific al Republicii Moldova din oraş.

15095430_1353270728018799_3165517978730580435_n

UPDATE: În jur de 80 de studenţi basarabeni au protestat, luni seara, în Timişoara faţă de modul în care au fost organizate alegerile prezidenţiale din Moldova şi au solicitat reluarea alegerilor pe motiv că au fost fraudate. Marşul protestatarilor a început în Complexul Studenţesc şi s-a terminat în faţa Consulatului Onorific al Republicii Moldova în Timişoara.