Banatul are mitropolit: ÎPSS Ioan Selejan a fost întronizat

Banatul are mitropolit: ÎPSS Ioan Selejan a fost întronizat

- in Actualitate, Slider
0

Zeci de preoţi din întreaga ţară, alături de politicieni, parlamentari şi oameni de cultură şi sute de credincioşi au participat la întronizarea Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan Selejan în scaunul de mitropolitul ales al Banatului, duminică 28 decembrie, de la ora 11.30, la Catedrala Mitropolitană Timişoara.

Ceremonia a fost condusă de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

PSS Paisie Lugojanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, a dat citire Gramatei patriarhală, iar Patriarhul Daniel a oferit ÎPSS Ioan Selejan însemnele de mitropolit: mantia, crucea și engolpionul, cârja arhipăstorească  şi camilafca.

Conform basilica.ro, ÎPSS Selejan s-a născut pe 14 noiembrie 1951, în localitatea Pietrani din judeţul Bihor, fiind al patrulea copil al familiei. A absolvit Liceul „Constantin Brâncuşi” din Oradea și Facultatea de Instalaţii şi Automatizări din Bucureşti. După 4 ani de la terminarea studiilor universitare merge la Mănăstirea gorjeană Lainici, unde îmbrățișează viața de monah. Urmează cursurile Seminarului Teologic din Craiova, iar 1990 absolvă Institutul Teologic de grad universitar din Sibiu. În același an este hirotonit ierodiancon la Mănăstirea Lainici și ieromonah la Tismana.

Între anii 1990 și 1994 a fost stareţ al Mănăstirii Lainici. Își continuă studiile teologice la Institutul Biblic din Ierusalim, unde a urmat două doctorate: unul în Studii Biblice şi altul în Egiptologie şi Orientalistică. În anul 1994 a fost hirotesit arhimandrit şi numit Superior al Aşezămintelor Româneşti de la Ierusalim. Adunarea Naţională Bisericească, în şedinţa din 11 ianuarie 1994, a hotărât înfiinţarea Episcopiei Covasnei şi Harghitei iar Înaltpreasfințitul Părinte Ioan a fost ales episcop al acestei Eparhii pe 12 iulie, în același an.

G. M.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *