Banatu-i fruncea …. (II)

Banatu-i fruncea …. (II)

- in Actualitate, EDITORIAL 1, Stiri
0

de Robin H

Uneori suntem în față, așa este. Bunăoară la noi în Banat se știa că nu există pensii de 1 miliard lei vechi dar miticii abia după 6 zile au aflat. Comparați vă rugăm editorialul din banatulmeu.ro cu acela apărut în Ziare.com prin 12 Octombrie și semnat de Ioana Dogioiu, unde la fel se publică că nu ar exista magistrați cu pensie de miliarde. Așadar fie noi vedem mai departe, fie doar interesul politic așterne tăcerea întunericului în regat. Și pentru că tot suntem la cifre, pentru a evita acuzarea de plagiat cităm Banatul meu, editorial “Mare farsor mari gugumani …. : pensiile speciale nu au ce căuta în peisajul românesc, fiindcă dacă este adevărat că leafa de câteva mii €uro e justificată la magistrați și alți funcționari superiori, tot așa de adevărat este că pensia peste 10.000 lei ar trebui impozitată cu 97% altfel este vădit nesimțită, dar cu cine să vorbești?” E timpul ca noi să încercăm a fi coerenți, nu doar să înșirăm cuvinte goale ce din coadă au să sune … Trebuie acceptat funcționarii superiori merită leafă mare, multe mii de €uro într’adevăr, dar pensia lor nu trebuie să depășească 2.500 €uro, iar impozitul de peste 90% să se aplice. Asta pentru că bugetul țării trebuie bine cântărit, nu e bine să împrumutăm bani din afară pentru a plăti pensii exagerate. Nu e numai nesimțire, este și o prostie. Interesant dacă cititorii vor fi de acord cu cele de mai sus, comentariile pot fi auzite în toată țara. Cine vrea un venit mare trece la privat nu stă bugetar cu mâna întinsă la pensie de la stat, chestiune de interes public. Banatul este diferit, așa se spune. Numai că inițiative bune de aplicat pot fi, însă dacă rămânem la vorbe goale, suntem toți la fel și ne merităm soarta.

Deocamdată aici la banatulmeu.ro am semnalat ceea ce apare ca o glumă a doamnei ministru, fiindcă pensia de 1 miliard chiar nu există. Apare apoi și un comunicat de la CSM unde avem confirmarea la intuiția lui Robin, nu există pensii peste 30.000 lei cu una singură la 40.000 lei. Robin le știe bine dar lumea se uită preferabil la Tv-uri ascultând la formatorii de opinie (sic!) halal opinie publică la noi în țară. Pentru că tot suntem la comunicatul CSM, în primul rând jos pălăria în fața CSM. Dar când juzii vor o sancțiune pentru doamna ministru, pentru minciună și lipsa ei de responsabilitate … te umflă râsul! Ascultați numai, juzii, tocmai ei care nu răspund pentru ceea ce fac, ei bine ei cer o sancțiune pentru ministrul justiției pentru că ar fi mințit. În primul rând nu au simțul umorului, doamna ministru doar plasează o știre lăbărțată, iar înțelepții nu pricep și caută în baltă … Apoi, țara tot plătește pe rupte sumele de la CEDO iar aceia vinovați vor responsabilitate?! Desigur, pentru alții, la ei încă nu există.

Suntem buni aici dar hai să vorbim de ceva practic, vorba lui domnul Președinte: “scandal mediatic înainte de alegeri!” Luăm două situații practice din care omul obișnuit poate să înțeleagă ceva și va rămâne cu ceva. Suntem primii în Europa la decese pietoni, adică majoritatea celor decedați sunt în România pietoni nicidecum șoferii inconștienți și zbanghii. Guvernul vine recent cu măsuri care vor reduce, zic ei, numărul pietonilor decedați. Așa să fie, rămâne de văzut. Dar măsuri ce au condus pe alții la un număr scăzut al deceselor sunt ocolite. Nici nu se cunosc, nici nu se vor copiate. Fiindcă la cheltuit sume de milioane suntem buni, spitale noi mucegăite, obiective noi cu lacăt la ușă, totul cu bani de la UE însă fără finalitate. Programul pentru reducere decese pietoni este însă ocolit. Aici să punctăm: este cumva și vina celor călcați de șoferii bezmetici? Nu cumva Facebook-ul din ureche și greșita idee precum noi avem numai drepturi, ceilalți să vegheze la viața noastră, nu cumva suntem datori noi înșine să ne păzim viața? Ce folos dacă șoferul are apoi dosar penal și pietonul a decedat?

Concluzia se desprinde evident, toți suntem datori avem chiar obligația să ne uităm pe unde călcăm.

Luăm o altă situație, unde la fel este ilustrată lipsa prevederii. Merge un amic deunăzi să-și pună la Jaguar-ul său cauciucuri de iarnă, sau asta a fost în primăvară când le-a schimbat cu acelea de vară. Important e altceva, plătește omul nostru, lasă și câțiva €uro la unul dintre lucrători (dar nu la toți). Pleacă omul liniștit fără să știe că acela ce nu primise ciubuc dar tocmai el strângea la prezoane, se preface că a uitat și nu le-a strâns ca lumea la roata stângă față. Adică să fugă roata șoferului …. Să zicem că roata nu a sărit la viteză mare, omul nostru a scăpat și se duce val’vârtej la service-ul care schimbase la Jaguarul lui cauciucurile. Ce credeți că ia spus patronul? Domnule chiar dv. trebuia să urmăriți cu atenție dacă strânge ca lumea … Oare avea dreptate patronul? Întrebarea este pentru toți cei care citesc, concluzia ar trebui să fie evidentă. Așa este, noi toți trebuie să ne păzim, atunci când trecem strada atunci când ne înlocuiește roata, tot timpul noi trebuie să ne ferim de pericole. Societatea ne impune adaptarea la vremurile pe care le trăim. Să nu ne închipuim că așa este doar specific Estului, și la Vest poate fi la fel, eventual în alte privințe …. Ce-i legal ori moral, doar teorie.

Patronul avea dreptate, e exact la fel ca atunci când treci strada: nu contează doar culoarea verde, zebra, este important dacă pe carosabil se întâmplă sau nu să circule cu viteză o mașină. Să trăim!