Distracție mare, duminică 24 februarie, la Timișoara, după amiaza. Un număr impresionant de români veniți din județele Timiș, Mehedinți și Caraș Severin au sărbătorit românește Dragobetele – zeul tinereții, al veseliei dar și al iubirii, împreună cu umaniștii în frunte cu Maria Grapini, președintele PPUsl Timiș și eurodeputată.
Manifestarea a avut loc la sediul cabinetului de europarlamentar din Timișoara, str. Barbu Iscovescu nr. 2, etajul II. La eveniment au participat medici, profesori universitari, poeți, scriitori, întreprinzători, cântăreți de folclor, precum și Asociația Seniorilor din Timișoara.
Invitații au recitat poezii, au spus bancuri, au cântat melodii populare și au spus povești de dragoste sau de umor. În schimb ei au primit de la Grapini minunate cărți scrise de autori celebri.
Prof. univ. dr. Viorica Bălteanu a vorbit celor prezenți despre semnificația Dragobetelui. ”Dragobegele este o sărbătoare laică pe care noi zicem că o avem de la daci, dar asta trebuie dovedit, fiindcă nu e atestată decât de mai puțin de 200 de ani. Dacă era foarte veche scria despre ea Dimitrie Cantemir. Este o sărbătoare frumoasă și e normal să ne bucurăm că există iubire. Numai așa există speranță și viitor. Eu văd în Dragobete un zburător diurn. Zburătorul este unul dintre cele patru mituri fundamentale ale culturii noastre. Zburător cu negre plete, cum zicea Eminescu. Există și sărbătoare religioasă de două ori pe an. Sfântul Valentin sărbătorit de catolici în 14 februarie este și sfânt ortodox și a trăit cu multe secole înainte. E sărbătorit și de ortodicși, dar în 30 iulie. El îi îndemna pe tineri să se căsătorească”, a spus prof. univ . dr. Viorica Bălteanu.
Conform vechii zicale, “Azi e Dragobetele, se sărută fetele”. În fiecare an pe 24 februarie românii de pretutindeni sărbătoresc Dragobetele. În mitologia românească, Dragobete era zeul tinereții, al veseliei dar și al iubirii. Ziua în care românii sărbătoresc Dragobetele coincide cu sărbătoarea Aflării Capului Sfântului Ioan Botezătorul.
Totuși, această sărbătoare este puternic înrădăcinată în cultură română. Dragobetele este un personaj transmis din generație în generație transformat mai apoi într-un protector al tinerilor și patron al iubirii.
La evenimentul de duminică au participat bănățenii care preferă să iubească românește.
”Am fost gazda pentru a sărbători românește Dragobetele. Încerc să înțeleg oamenii și să fiu alături de ei prin toate acțiunile pe care le fac. Trebuie să ai un feedback de la oameni să știi dacă mergi pe o cale bună sau nu. Atunci când ai decis să intri în politici publice nu mai îți poți decide numai soarta ta. Poziția ta are impact și asupra oamenilor. De aceea în politicile publice trebuie să intre persoane cu experiență profesională și de caracter și cu credință în Dumnezeu. Mulțumesc tuturor participanților și echipei umaniste care s-a ocupat de organizarea frumoasei sărbători românești Dragobetele 2019”, a fost mesajul Mariei Grapini.
Maria Grapini merge la reuniunea Grupului parlamentar de control comun privind Europol, la București
Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, președintele PPUsl Timiș, va fi, luni, 25 februarie, în capitală, la cea de-a patra reuniune a Grupului parlamentar de control comun privind Europol (JPSG).
Grapini este membră a JPSG, structură ce reprezintă o formă unică de control asupra funcționării Europol de către Parlamentul European, împreună cu parlamentele naționale. Grupul parlamentar de control comun privind Europol reunește membrii parlamentelor naționale și pe cei ai Parlamentului European, în scopul realizării unui control ferm respectiv de supraveghere a activităților Europol, inclusiv asupra drepturilor fundamentale. JPSG se întâlnește cel puțin de două ori pe an. Întâlnirea este co-prezidată de Parlamentul European și de țara care deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, de data aceasta România.
Agenda reuniunii importante de la București, la care participă umanista Maria Grapini, include, discuții în profunzime cu privire la subiecte precum constatările Boardului de cooperare al Europol, situația și activitățile Centrului Europol pentru criminalitatea informatică și Centrul Europol de combatere a contrabandei cu migranti, precum și un discurs esențial al comisarului pentru securitatea Uniunii – Sir Julian King. Articolul 88 din Tratatul European prevede o formă unică de control a funcționării Europol de către Parlamentul European, împreună cu parlamentele naționale. La București, luni, va fi prezent și președintele Comisiei LIBE din Parlamentul European – una dintre Comisiile din care face parte Maria Grapini – Claude Moraes, șeful delegației PE la JPSG. Europarlamentarul umanist va participa la discuții legate și de raportarea activităților Europol, din septembrie 2018 până în februarie 2019, Centrul european pentru criminalitatea informatică (EC3) – situația actuală și raportul de activitate, inclusiv sprijinul împotriva falsificării mijloacelor de plată fără numerar, monitorizarea și combaterea infracțiunilor dark web sau desemnarea reprezentantului JPSG la reuniunile Consiliului de administrație al Europol.
Maria Grapini, o nouă conferință-dialog, în județul Arad
Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, a pornit noul an în forță, continuând seria dialogurilor purtate în diverse județe ale României, cu autoritățile locale și județene, respectiv cu localnicii, întreprinzătorii mici sau mari și reprezentanții diverselor asociații de promovare a zonelor respective, într-o veritabilă caravană umanistă, care a suscitat interes și prezență numeroasă, de fiecare dată.
Prin intermediul acestor conferințe-dialog, Grapini a vizat și vizează discuții aplicate cu oamenii locului, aflarea problemelor concrete, preluarea și transmiterea ulterioară a acestora autorităților naționale și chiar europene.
În această idee, vineri, 22 februarie, între orele 15-17, europarlamentarul PPU-sl Timiș s-a aflat în județul Arad la pensiunea Olimpia din localitatea Nădab, pentru o nouă conferință de informare – după întâlniri la Timișoara, Geoagiu Băi și în perspectiva imediată în Valea Jiului.
L-a eveniment au fost prezenți reprezentanți ai administrațiilor publice locale din zona Chișineu-Criș, oameni de afaceri, cetățeni.
În calitatea sa de europarlamentar, cât și de fost ministru pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediu de Afaceri și Turism, Maria Grapini s-a implicat permanent în susținerea IMM-urilor și a mediului de afaceri din România. Mai mult, umanista a avut mai multe intervenții în găsirea de soluții pentru rezolvarea problemelor întâmpinate de administrațiile publice locale.
Grapini a organizat mai multe conferințe în care a prezentat importanța fondurilor europene pentru mediul de afaceri și administrațiile publice locale din România, care au un rol determinant în generarea de noi locuri de muncă și susținerea creșterii economice.
“De când am preluat mandatul de europarlamentar am avut foarte multe întâlniri în toată țara pentru a mă informa care sunt problemele reale cu care se confruntă cetățenii, mediul de afaceri, administrațiile locale”, a declarat umanista Maria Grapini.
Vineri, arădenii prezenți la conferința organizată de către Maria Grapini au putut discuta despre problemele întâmpinate de mediul de afaceri și administrațiile publice locale, cât și despre Uniunea Europeană, Parlamentul European și importanța fondurilor europene ca mijloc de creștere economică și dezvoltare regională.
Conferința a fost deschisă tuturor doritorilor, celor care au dorit să stea de vorbă cu europarlamentarul umanist și să-i adreseze întrebări.
Gh. M.