Balul bihorenilor 2019 – Jubileul de Argint 25 de ani, la Timișoara

Balul bihorenilor 2019 – Jubileul de Argint 25 de ani, la Timișoara

- in Locale, Social, Stiri
0

Balul bihorenilor 2019 – Jubileul de Argint 25 de ani, a reușit să reunească la un loc în aproape 500 de persoane, majoritatea bihoreni, întâmpinați cu meniul specific zonei lor folclorice, dar şi muzică bună cu nume de seamă.

I-au încântat cu muzică de bună calitate marii artiști ai Bihorului: Cornel Borza, Florica Faur, Remus Bondar, Larisa Kadar, Sandu Condoroş şi Elena Mihuţă, alături de Ansamblul Folcloric Zestrea Budureşii. Prezentatoare a fost Monica Blaga. Din muzica specifică Bihorului de pe Valea Crişului nu a lipsit acordeonul, duba şi higheghea, care i-a extaziat pe invitați.

Sâmbătă de la ora 19,00 la restaurantul Hotelului Senator, cei 500 de invitați au fost aşteptaţi cu un pahar de pălincă, originală, cu slană şi pită, dar şi cu sarmale ca la mama acasă, dar şi un vin de pe Dealurile Beiuşului. Principalele activități desfășurate în cei 25 ani de activitate continua au fost: Primul bal: “Balul Vulcanistilor” in 27 decembrie 1995

Începând din 1996 până în present a urmat “Balul bihorenilor” la care au participat între 200 și maxim 867 participanți, cel mai frecvent intre 450 si 600, la care au participat personalități marcante, dintre care mentionam: Acad. Anton Ioan, Rabinul Neuman, Acad. Malita Mircea, Acad Sala Marius, Prof.univ. Emerit Tabara Valeriu (Membru ASAS), deputați, senatori, prefecții jud. Timiș, primarii Mun. Timișoara, ai Mun. Beiuș și ai multor localități timișene, rectorii universităților timișorene.

Sustinerea unor concursuri de creatie literara: “Poezii, proza si anecdote”- 1997, fiind scoasa si brosura cu cistigatorii acestui concurs si creatiile lor, acesta sa finalizat prin premierea câștigătorilor, a elevilor olimpici și a unor profesori în ziua de 8 iunie 1996, au fost premiați 15 profesori.

Au fost oferite premii șefilor de promoții, câștigătorilor fazelor naționale ale Olimpiadelor școlare, câștigătorilor
Concursurilor pe meserii, fazele la nivel national, sportivilor clasați pe primele locuri la Campionatele naționale la diverse discipline sportive, profesorilor îndrumători ai acestor performante, profesorilor pensionari de la Liceele din Beiuș și Ștei.

Au fost acordate ajutoare financiare pentru: tipărirea unor lucrări musicale, procurarea unor proteze medicale auditive, cadouri de Crăciun pentru copii de la Casa de copii din Beiuș, tipărirea Anuarului aniversar 180 de ani de existent a CNSV Beiuș, promovare “Tinere speranțe din țara Beiușului”.

Evenimentul a trezit un interes foarte mare și de această dată, iar unul dintre invitații speciali a fost ÎPSS Ioan, mitropolitul Banatului, care i-a binecuvântat pe bihoreni. ”Dumnezeu să vă ajute prin ceea ce puteți să faceți, prin truda dumneavoastră an de an, să dați și să puneți încă mulți ani de aici încolo aripi bihorene multor tineri. Doamne ajută!”, a fost mesajul ÎPSS Ioan. Cu acest prilej, pictorița Lelia Branda i-a oferit un tablou foarte mare cu imaginea crucii și a unei biserici. ÎPSS Ioan a fost foarte surprins și încântat de cadou și a vorbit de o minune dumnezeiască. Mitropolitul tocmai a terminat de scris o carte pe care trebuie să o publice până la Crăciun și nu avea o imagine pentru prima copertă. ”E o minune în seara asta de la Dumnezeu, dacă îmi îngăduiți ca autor să pun imaginea aceasta pe prima pagină a cărții. Nu se poate scrie o carte în fiecare zi și nici întâlnirea cu bihorenii nu are loc zilnic, de aceea vă rog să îmi îngăduiți să pun imaginea aceasta a crucii pe prima copertă a cărții mele”, a declarat mitropolitul Banatului, ÎPSS Ioan. Preasfințitul i-a oferit pictoriței un cadou în schimb: volumul Înviatul din Nazaret, ultima carte scrisă de mitropolit.

Filiala din Timișoara a Fundației Culturale “Samuil Vulcan” de la Colegiul National “Samuil Vulcan” din Beiuș a fost înființata la 27.11.1994. Fundația mama din Beiuș a fost înființată, în ziua de 28 aprilie 1994, în localul Colegiului Național ,,Samuil Vulcan” din Beiuș (definitivată prin actul de constituire din 16.06.1994), înființat în octombrie 1828 prin grija luminatului episcop român unit Samuil Vulcan, Colegiul Național care-i poartă cu onoare numele, dăinuie de 190 de ani fără întrerupere. Invitat a fost și primarul Timișoarei, Nicolae Robu, care i-a felicitat pe vulcaniști că au reușit să organizeze an de an Balul bihorenilor și că prin fondurile strânse îi ajută pe elevi și profesori. ”Aveți un nume de succes, oameni capabili, ambițioși, iar eu, ca primar al Timișoarei, am șansa să vă am aici, ca membri ai comunității noastre și aduceți un aport deosebit în tot ceea ce se întâmplă bun în orașul nostru. Îmi place să vă aud vorbind așa frumos despre școală despre profesori”, a spus Nicolae Robu, primarul Timișoarei.
Gh. M.