Avertismentul doctorului Virgil Musta: “Acest lucru poate fi fatal …”

Avertismentul doctorului Virgil Musta: “Acest lucru poate fi fatal …”

- in Locale, Sanatate, Slider, Stiri
0

Virgil Musta, doctorul care face parte din echipa de la Timișoara care a vindecat 55 de pacienți cu noul coronavirus face apel la responsabilitate maximă. Musta spune că în aceste zile autoizolarea este un act de responsabilitate, dar este și obligatorie în cazul persoanelor venite din alte țări sau în cazul persoanelor care au avut ocazia să fie în preajma unora care au fost depistați pozitiv cu noul coronavirus.

Doctorul Virgin Musca, șeful secției de Boli Infecțioase de la Spitalul Victor Babeș, face acest apel către cetățeni pe pagina City Doctors.

Chiar dacă au trecut cumva de filtrul autorităților sau dacă autoritățile nu află că au fost în preajma celor depistați pozitiv, persoanele respective TREBUIE să se AUTOIZOLEZE! Iar dacă apelează la servicii medicale ulterioare, este esențial ca în declarația pe proprie răspundere pe care o dau acolo, dacă au fost în situațiile de mai sus, să le menționeze foarte clar. Minciuna și nerespectarea regulilor impuse în această perioadă pot conduce la consecințe tragice pentru cei în cauză, cât și la contaminarea multor altor persoane. Conform legislației în vigoare, persoanele ce se întorc din străinătate, completează un formular pe proprie răspundere în care specifică locul de unde vin și au obligația să se autoizoleze sau sunt carantinați imediat ce au ajuns în țară. Dacă în timpul autoizolării sau carantinării prezintă simptomatologie, anunță DSP și intrând în definiția de caz, beneficiază de testare, permițând astfel depistarea infecției mai devreme, cu mai multe șanse de vindecare. Dacă, spre exemplu, o persoană a cărei stare de sănătate se înrăutățește și apelează la un moment dat la servicii medicale și nu s-a autoizolat sau nu a declarat factorii de risc menționați, nu se va încadra în definiția de caz pentru suspiciune de noul coronavirus, nu va beneficia la timp de testul pentru depistarea infecției și apoi de tratamentul necesar. Acest lucru poate fi fatal, pentru că ulterior, dacă starea de sănătate se agravează și mai tare și prezintă simptome de COVID-19, i se va face testul, dar poate va fi prea târziu“, a transmis doctorul Virgil Musta.

Doctorul Musta atenționează că cei care se întorc în țară și nu se autoizolează imediat poate să-și îmbolnăvească familia, dar și comunitățile pe care le frecventează.

În afară de implicațiile individuale, vorbim aici și despre impactul acestui comportament asupra celor din jur. Faptul că o persoană nu s-a autoizolat imediat după venirea în țară, conduce probabil la îmbolnăvirea membrilor familiei și a altora din comunitățile pe care le frecventează. În plus, e foarte probabilă contaminarea personalului medical cu care intră direct în contact, nefiind încadrat corespunzător, datorită declarației false. Un șir de acțiuni iresponsabile, cu consecințe care pot fi tragice pentru cel în cauză, dar și cu impact major legat de infectarea posibilă a altor persoane și a cadrelor medicale. Sper ca atât populatia, cât și noi cadrele medicale să facem tot ce e necesar ca astfel de cazuri să fie evitate, spre binele tuturor“, mai scrie Musta.

Doctorul face apel la responsabilitate și solidaritate, mai ales că la secțiile de terapie intensivă au început să apară cazuri grave cu coronavirus. “Au început să apară la terapie intensivă cazuri mai grave de COVID-19, bătrâni care necesită conectare la aparatele de ventilare mecanică. Fac din nou apel să protejați persoanele cu risc crescut, FIȚI RESPONSABILI ȘI SOLIDARI, respectați măsurile de prevenție și izolare, nu e de joacă, nimeni nu își dorește să ajungem în situația de a-i pierde pe mulți dintre ei! Vă mulțumesc anticipat pentru efortul fiecăruia dintre voi!“, mai scrie Virgil Musta.