Avancronică la primul mare concert înainte de începerea Stagiunii 2018 -2019, la Filarmonica Banatul

Avancronică la primul mare concert înainte de începerea Stagiunii 2018 -2019, la Filarmonica Banatul

- in Locale, Social, Stiri
0

Filarmonica „Banatul” Timișoara pregăteşte deja seria de concerte care preced deschiderea Stagiunii muzicale 2018-2019. Primul concert este unul vocal-simfonic şi va avea loc în sala Capitol, vineri, 31 august, de la ora 19.00.

Împreună cu dirijorul concertului, maestrul Mircea Holiartoc, a fost stabilit următorul program: Tropeum Traiani de Andrei Tănăsescu, Concertul pentru pian şi orchestră, op.16 în la minor de Edvard Grieg, Suita pe teme folclorice ruse de Max Bruch şi Suita Ţar Saltan de Nicolai Rimski-Korsakov.

Concert-maestru Mircea Tătaru a făcut o avancronică a evenimentului de vineri: Compozitorul Andrei Tănăsescu nu este un nume nou pentru melomanii timişoreni. Încă la începutul anului 2015 am ascultat piesa „Ciuleandra” orchestrată de Sorin Petrescu, iar mai apoi lucrarea concertantă „Trifoiul lui Wilhelm Friedrich Ernst Bach”, pentru violoncel, două percuţii şi orchestră.

De această dată ne oferă o primă audiţie — Tropeum Traiani.  Îşi dă concursul corul „Ion Românu” pregătit de maestrul Iosif Todea.

În aprilie 1868 se naşte Alexandra, dăruind familei Grieg multă bucurie. În vară se vor afla toţi într-un mic sat din Danemarca. Acolo se naşte capodopera sa pe care o vom asculta vineri seara. În august în timp ce lucra la concert, află că prietenul său, compozitorul norvegian Halfdan Kjerulf, a încetat din viaţă. Datorită acestui fapt, pe lângă multă bucurie, vom întâlni în paginile concertului şi umbre de melancolie. Este una din cele mai importante şi caracteristice lucrări ale lui Grieg datorită inventivităţii, înveşmântării melodice şi a unei orchestraţii pline de fantezie şi originalitate. Deşi compozitorul era un excelent pianist, totuşi el a încredinţat premiera concertului, 3 aprilie 1869, pianistului Edmund Neupert. În 1879, Grieg îl interpretează în sala Gevandhaus din Leipzig.

Vineri seara solistă va fi pianista Natsumi Aoyama. Urmează două suite în primă audiţie pe scena Capitol.

Prima îi aparţine lui Bruch, un compozitor pe care noi îl cunoaştem mai mult datorită lucrărilor concertante pentru vioară, precum Concertul în sol minor sau Fantezia scoţiană. În timpul vieţii era cunoscut şi îndrăgit mai ales datorită numărului mare de lucrări corale. Azi, lucrările sale simfonice nu au rămas în repertoriul curent al orchestrelor.  A compus Suita pe teme folcorice ruseşti în anul 1903, dezvăluind interesul său pentru cântecele şi dansurile diferitelor popoare. A început cu cele ale Scoţiei, introduse în Fantezia scoţiană,  apoi cu cele ale Suediei, compunând Dansurile suedeze. Suita pe care o vom asculta se bazează pe o culegere de cântece populare ruseşti a lui Mili Balakirev, publicată la Leipzig în 1898.

Korsakov a compus în anul 1899 opera în patru acte „Povestea Ţarului Saltan”, după poemul cu acelaşi nume a lui Aleksandr Puşkin. Premiera s-a petrecut la Moskova în 1900, ceea ce a coincis cu centenarul lui Puşkin. Din operă a fost extrasă o suită formată din trei preludii care preced actele I, II şi IV“, a explicat Mircea Tătaru.

Gh. M.