Au pornit vaporasele pe Bega!

Au pornit vaporasele pe Bega!

Au pornit primele vaporașe în cursele de agrement pe Bega. S-a întâmplat pe 3 august, de Ziua Timișoarei. Ambarcațiunile au fost in „haine” de sărbătoare, fiind împodobite cu panglici tricolore. Prima cursă a plecat la ora 11 din stația de pe Bega – Catedrala Mitropolitană.

Am decis să scoatem vaporașele la apă în regim de agrement pentru toți timișorenii și pentru toți turiștii care ne vizitează în această perioadă. Continuăm și luni cu un singur vaporaș, pentru ca toți cetățenii Timișoarei să beneficieze de serviciile STPT în privința circulației cu vaporașele. Toate cele șapte vaporașe sunt acostate, sunt la apă. Patru vaporașe sunt aici la Flora, celelalte sunt în Iosefin. Folosim doar trei ambarcațiuni în perioada 3 – 5 august, apoi așteptăm să se reglementeze tot ce înseamnă partea de semnalizare costieră și regulamentele Ministerului Transporturilor, prin Regia Autonomă Administrația Canalului Navigabil Bega, ca să putem circula în regim normal. Stațiile au fost aprobate și totul este în regulă. Aceste zile de agrement înseamnă și probe pentru vaporase. Din ce știu eu, din discuțiile cu colegii mei responsabili, am fost asigurat că vaporașele sunt în perfectă stare de funcționare. Avem 21 de marinari, doi timonieri și doi căpitani”, a spus Nicolae Bitea, director STPT.

Vaporașele  au capacitatea de 50 de locuri și pot circula cu maxim 20 de kilometri pe oră. “Problema este că nouă nu ni se permite de către Autoritatea Navală Română, viteza maximă admisă pe Canalul Bega este de 12 kilometri pe oră, cu restricție la poduri, de 5 km pe oră. Reviziile s-au făcut până să le dăm la apă, pe 25 iulie. Starea tehnică a navelor este bună, din punt de vedere tehnic nu sunt probleme. 50 de oameni pot urca deodată, pasageri, plus doi, trei membri ai echipajului. Echipajul pentru siguranță este de minim două persoane: timonier și marinar sau căpitan și marinar, însă firma poate să pună, pentru siguranța cetățeanului și trei sau patru. S-a stabilit să fie trei: doi marinari și un timonier. Traseul este de 7,2 kilometri, navigabili, de la Podul Modoș la Uzina de Apă, cu opriri la cele nouă stații, atât în amonte, cât și în aval, asta pentru transportul în comun. Când vorbim de transportul de promenadă, se pleacă de la Flora, se revine la Flora”, a spus căpitanul Lucian Manea.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *