Au castigat “jupanii” de la Universitatea Politehnica Timisoara! Ilare Bordeasu: „Imi este scarba de justitia din Romania. Este mai rau ca in vestul salbatic”

Au castigat “jupanii” de la Universitatea Politehnica Timisoara! Ilare Bordeasu: „Imi este scarba de justitia din Romania. Este mai rau ca in vestul salbatic”

- in Educatie, Locale, Slider, Stiri
0

După peste doi ani de când Sindicatul Liber din Universitatea Politehnica Timișoara (SLUPT) a dat în judecată conducerea universității, pentru că încalcă legea și Carta UPT menținând în funcții de conducere persoane care au împlinit 65 de ani, Curtea de Apel Timișoara a luat o decizie bizară. A decis că sindicatul nu are… calitate procesuală. Adică nu avea dreptul să intenteze un proces pe care în aprilie 2019 îl și câștigase pe fond în primă instanță … Sentința este definitivă. Cu doar câteva  luni înainte de sentința din 20 decembrie 2019, după intervenția a doi dascăli aflați în culpă, tot Curtea de Apel Timișoara stabilise că SLUPT are calitate procesuală și procesul poate merge mai departe. Mai mult, sindicatul din Politehnica Timișoara a câștigat până acum mai multe procese intentate chiar și conducerii UPT sau Ministerului Educației. Niciodată nu s-a pus problema calității procesuale.

Liderii sindicaliștilor sunt extrem de dezamăgiți și vorbesc despre un proces influențat.

„Este normal ca cei vizați, profesorii de pe funcțiile de conducere să se bucure pentru că este o sentință definitivă. Din  punctul meu de vedere este ceva de neexplicat. Este clar că decizia vine prin influențare și intervenție și argumentele sunt mai multe. În primul rând în prima instanță de apel ni s-a spus că avem calitate procesuală, iar apoi nu trebuie uitat că sindicatul din Politehnica Timișoara a câștigat nenumărate procese. Printre acestea SLUPT a dat în judecată inclusiv universitatea și ministerul. Niciodată nu s-a pus problema că nu avem calitatea procesuală. Mie mi se pare dubios. Sunt ferm convins că instanța de la Curtea de Apel Timișoara și-a pierdut credibilitatea și a fost influențată. Acesta e crezul meu persoanal”, a declarat pentru www.banatulmeu.ro  profesorul universitar Ilare Bordeașu, vicepreședintele național Alma Mater și președinte de onoare la  SLUPT.

După aproape 2 ani de amânări SLUPT câștiga în aprilie 2019 procesul intentat conducerii Universității Politehnica din Timișoara. Sindicaliștii au dat în judecată conducerea instituția de învățământ superior după ce doi decani: Nicolae Vaszilcsin (Chimie) și Inocențiu Maniu (Mecanică) și prorectorii Corneliu Davidescu și Marius Oteșteanu au rămas pe funcții de conducere deși au depășit de multă vreme vârsta de 65 de ani. Chiar și rectorul Viorel Aurel Șerban a depășit vârsta de 65 ani și conduce UPT din postura de tânăr pensionar. Un articol din Carta UPT, în strictă concordanță cu Legea Educației nr.1 din 2011, revizuită și adăugită, interzice clar acest lucru. Conducerea UPT a făcut apel și executarea silită a fost suspendată la începutul lui iulie de Curtea de Apel Timișoara

„Dacă asta este justiție eu ce le pot spune oamenilor? Îmi este scârbă de justiția din România. Este mai rău ca în vestul sălbatic. Cred că acum va fi bătaie pe funcțiile de conducere pentru că s-a demonstrat că nu contează Carta, nu contează legea.  Asta ne-a spus completul de judecată. Nu contează nimic, faceți ce vreți. Trăiască PCR -pile, cunoștiințe, relații”,  ne-a mai spus Bordeașu.

Dezamăgirea este mare în rândul sindicaliștilor.  Au sperat de-a lungul unui proces ce părea fără de sfârșit, chiar au primit dreptate în primă instanță,iar la final magistrații i-au anunțat că nici măcar nu aveau dreptul să dea în judecată conducerea Universității Politehnica Timișoara.

„Sunt dezamăgit, dar mergem mai departe. Oricum cei vizați de proces au ieșit din mandat. Nu îi mai afectează cu nimic. Dar principiile în România sunt folosite în alte părți pentru bunul mers al societății. Ne vom consulta cu avocatul și vom decide ce va urma: contestație în anulare sau revizuire”, ne-a declarat președintele SLUPT, Corneliu Podoleanu.

Avocatul conducerii Universității Politehnica Timișoara, Alin Socol nu a dorit să comenteze pentru Banatulmeu.ro decizia bizară a magistraților timișoreni.  A pus o mică cugetare pe pagina de Facebook: „Ieri am fost întrebat de niște jurnaliști: ce ma mai motivează în avocatură? R: spețele grele; cei 30 de prof. Univ. Dr. De la UPT care m-au sunat să-mi multumeasca pt victoria de astazi definitivă de la Curtea de Apel Timișoara prin care UPT poate funcționa mai departe conform  standardelor universitare”, a scris Alin Socol pe pagina de Facebook. Nici avocatul sindicaliștilor, Anton Iuhasz nu a vrut să ofere un punct de vedere după probabil cel mai ciudat proces pe care l-a pierdut în viață.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *