Atenţionare către primăriile din Timiş şi Caraş-Severin

Atenţionare către primăriile din Timiş şi Caraş-Severin

- in Administratie, Locale, Stiri
0

Primăriile din Timiş şi Caraş-Severin sunt atenţionate să depună cât mai urgent Planul local de apărare împotriva inundaţiilor, gheţurilor, secetei hidrologice, accidentelor la construcţii hidrotehnice şi poluărilor accidentale pe cursurile de apă.

Titu Bojin, directorul Administraţiei Bazinale de Apă Banat (ABAB) Banat, a spus că planurile de apărare la nivel local, judeţean şi bazinal se reînnoiesc la un interval de 4 ani, iar perioada 2014-2017, cât acestea au fost valabile, este pe sfârşite. Este important de ştiut că pe baza planurilor locale de apărare reactualizate, se va întocmi Planul judeţean de apărare împotriva inundaţiilor valabil pe perioada 2018- 2021. Planul bazinal de apărare împotriva inundaţiilor, gheţurilor, secetei hidrologice, accidentelor la construcţii hidrotehnice şi poluărilor accidentale pe cursurile de apă va fi reactualizat de A.B.A. Banat pentru următorii patru ani. Planurile locale municipale, orăşeneşti, comunale şi ale unităţilor care deţin obiective potenţial a fi afectate, se elaborează de către Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă (CLSU), cu asistenţă tehnică, la cererea lor, din partea Sistemelor de Gospodărire a Apelor (SGA).

La nivelul judeţului Timiş, au fost reînnoite până acum 39 de planuri locale de apărare dintr-un total de 99, iar 23 de planuri locale de apărare sunt în lucru. Atragem atenţia că, reactualizarea acestora constituie o obligaţie pentru organele administraţiei publice locale. Planurile de apărare împotriva inundaţiilor se referă la măsurile care trebuie luate în cele trei faze de desfăşurare: măsuri preventive şi de pregătire înainte de inundaţie, măsuri operative în perioada de inundaţie şi măsuri de refacere şi restabilire a vieţii normale. În baza hărţilor de hazard şi a hărţilor de risc la inundaţii, primăriile pot să-şi stabilească zonele vulnerabile la inundaţii şi astfel pot lua cele mai eficiente măsuri preventive şi operative, pe care le vom regăsi în planurile lor locale de apărare ”, atenţionează Titu Bojin.

Gh. M.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *