Asociatia TM2021 vrea amanarea exercitarii titlului de capitala culturala europeana pentru 2022 sau 2023

Asociatia TM2021 vrea amanarea exercitarii titlului de capitala culturala europeana pentru 2022 sau 2023

- in Cultura, Locale, Slider, Social, Stiri
0

Decizii importante au fost luate, în această seară, în timpul ședinței Consiliului Director al Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021. Primarul Nicolae Robu a anunțat, pe Facebook, că a participat la această ședință și a ținut să sublinieze că a atras atenția asupra faptului că “asociația a ajuns la o imagine foarte negativă, la o lipsă de încredere majoră în comunitate și că este obligatoriu să luăm măsuri ferme pentru ca lucrurile să fie corectate. De asemenea, am enunțat că asociația trebuie să fie mai deschisă spre actanții culturali ai orașului, în toată diversitatea lor, capacitându-i în proiectele sale culturale, cu respectarea, evident, a dosarului de candidatură. Am mai menționat că dacă și după aplicarea deciziilor de astăzi lucrurile vor merge tot ca până acum, atunci vom trece la măsuri radicale, inspirându-ne, dacă vom considera că ni se potrivește și din experiența altor orașe care au trecut prin ce trecem noi“.

De asemenea, primarul Timișoarei a anunțat care sunt principalele concluzii ale ședinței. Astfel, potrivit edilului-șef,  Asociația TM2021 va trebui să-și crească transparența, postând pe site-ul propriu, din proprie inițiativă, dar și la cerere, toate informațiile de interes public, “calificate ca atare chiar într-un sens lărgit în raport cu cel dat de lege“.

Totodată, asociația va trebui să fie deschisă spre primirea de noi membri, dar și să rezolve de urgențe problema plății salariilor angajaților și colaboratorilor.

Asociația va trebui să se restructureze radical, prin modificări ale statutului care să separe clar prerogativele și responsabilitățile Consiliului Director, inclusiv ale Președintelui, de prerogativele și responsabilitățile componentei executive, inclusiv ale Directorului Executiv“, a precizat Nicolae Robu.

De asemenea, Consiliul Director al Asociației TM2022 a agreat, în timpul ședinței, “în contextul pandemiei covid -19, amânarea exercitării titlului de capitală culturală europeană fie pentru 2022, fie pentru 2023, la decizia Comisiei Europene, care are de rezolvat problema celor două capitale culturale 2020 care n-au putut până în prezent să-și implementeze programele culturale din cauza pandemiei“.

Totodată, în această seară s-a avizat pozitiv primirea în asociație a doi noi membri. Este vorba despre instituția Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș și persoana fizică Enrico Cannata, urmând să se supună la vot primirea efectivă în prima ședință AGA. Următoarea ședință a Consiliului Director va avea loc în data de 17 iunie, care va avea ca obiectiv principal aprobarea propunerii de nou statut ce va fi elaborată de specialiști și o ședință AGA pentru validarea noului statut aprobat de Consiliul Director.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *