Asociația Pro Infrastructură: “Se pregătește anularea licitației pentru finalizarea autostrăzii Lugoj-Deva”

Asociația Pro Infrastructură: “Se pregătește anularea licitației pentru finalizarea autostrăzii Lugoj-Deva”

- in Actualitate, Locale, Stiri, Utile
0

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere din România se pregătește să anuleze licitația pentru finalizarea autostrăzii Lugoj-Deva, este de părere Asociația Pro Infrastructură. Reprezentanții ONG-ului amintesc faptul că licitația, lansată în vara anului trecut, a fost ținută suspendată mai bine de un an din cauza unor “lipsuri majore din documentația tehnică“.

Am tras nenumărate semnale de alarmă de-a lungul ultimilor ani privind modul dezastruos prin care această autostradă a fost manageriată de compania de drumuri. Totul a plecat de la semnarea în 2013 a unui contract ce prevedea o săpătură imensă în dealurile de la Holdea, deși acordul de mediu solicita construirea unor tuneluri pentru mașini care să lase mediul natural intact. Următoarea cărămidă a fost pusă de Ștefan Ioniță în 2017-2018, când a reziliat contractul în mod abuziv, tribunalul internațional confirmând în acest an că statul român trebuie să plătească constructorului daune financiare de peste 230 de milioane de lei. Cu alte cuvinte, la aproape 10 ani de la lansarea proiectului, suntem departe de finalizarea sa și în același timp buni de plată. O altă veste proastă este că este tehnic imposibilă finalizarea autostrăzii până în 2023, astfel încât Comisia Europeană să considere acest coridor european de transport funcțional. Drept urmare, cel mai probabil vom ajunge să dăm înapoi toți banii europeni atrași până în prezent pentru întreg proiectul Lugoj-Deva“, a semnalat Asociația Pro Infrastructură.

De asemenea, reprezentanții ONG-ului au mai precizat că autostrada Lugoj-Deva nu va fi finalizată în grabă din cauza incompetenței, aroganței și a lipsei de viziune. “Fără studii de teren profesioniste, un proiect tehnic complet și un management de contract competent nu se va atinge acest deziderat“, a conchis Asociația Pro Infrastructură.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *