Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului și Brandul turistic al destinației Timiș-Banat

Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului și Brandul turistic al destinației Timiș-Banat

- in Actualitate, Locale, Stiri
0

Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în județul Timiș organizeaza vineri, 10 martie 2017, în Sala Multifuncțională a Consiliului Județean Timiș, a treia ediție a Conferinței Naționale de Turism cu tema Turism în Timiș – Turism în Banat: imagine și mesaj.

Conferința are scopul de a prezenta contextul general al turismului în Regiunea de Vest a României, de a pune în lumină obiectivele turistice de însemnătate europeană și mondială din această zonă,  în încercarea de a stabili elementele definitorii pentru brandul turistic al destinației Timiș/Banat.

Tema brandingului nu a fost aleasă întâmplător, desemnarea Timișoarei drept Capitală Culturală Europeană a anului 2021 și necesitatea corelării acțiunilor de pregătire și promovare a destinației turistice Timiș/Banat în anii următori reprezentând principalele argumente ale acestei alegeri.

Vor fi reprezentate la eveniment instituții precum Ministerul Turismului, Asociația Națională a Agențiilor de Turism din România, Federația Asociațiilor de Promovare a Turismului din România, Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană, Birourile de Promovare Turistică ale României în Europa,  Institutul Francez, profesori universitari și studenți de la Academia de Studii Economice București și de la universitățile din vestul țării, reprezentanți ai autorităților locale și județene din Arad, Hunedoara, Caraș Severin și Timiș,  operatori din turism din cele patru județe din vestul țării, specialiști în turism din întreaga țară ș.a.

PDT Timiș își propune astfel să ofere actorilor din turismul bănățean posibilitatea de a se prezenta și promova unitar, de a crea o imagine și un mesaj unitar al turismului în Banat, de a crea rețele de comunicare prin care să poată fi create programe și trasee comune la obiectivele turistice din Banat pentru turiștii așteptați în zona noastră în următorii ani.

De asemenea, APDT Timiș este în faza precontractuala a proiectului Eco Timiș – un nou produs turistic, proiect câștigat alături de Centrul de voluntari Pancevo, Camera de Comerț Pancevo și Asociația Miltonia, Timiș. Proiectul, care va dura 18 luni, vizează activități de dezvoltare și promovare a turismului pe malurile Timișului, pe ambele părți –România și Serbia. Pe anumite porțiuni vor fi amenajate locuri pentru turiști și activități de agrement, se vor cumpăra biciclete, canoe, se vor amenaja locuri de pescuit și foișoare pentru cei care iubesc fauna și doresc să observe natura și păsările. Este vorba despre promovarea unui turism responsabil, a unui turism ecologic, împreună cu partenri din țări învecinate, în țări partenere legate natural de râul Timiș.

În acest an, APDT Timiș intenționează să demareze strategia turistică a județului Timiș, o strategie complexă, care va presupune dezbateri publice și consultări cu entitățile interesate în domeniul turismului. Este un document solicitat tot mai des de operatorii din turism și sperăm să răspundă așteptărilor acestora.

În paralel, APDT Timiș continuă derularea proiectelor cu tradiție deja în județ, așa cum sunt Zilele Lacului Surduc sau Cicloturism în Timiș, dar va avea în acest an și alte demersuri menite să crească numărul turiștilor în județ. La finalul lunii martie, în Margina, va fi organizat un infotrip de promovare a obiectivelor turistice din zonă, eveniment care se dorește de două zile, organizat în colaborare cu Primăria Margina.  Și tot în acest an, APDT Timiș va susține demersul Primăriei Periam de reluare a Festivalului Open Air Rock pe Mureș, un festival cu tradiție, întrerupt în urmă cu șapte ani. Va fi un festival internațional pe care, în timp, dorim să îl facem unul dintre cele mai mari din zonă. Acest gen de festival are potențialul de a crește turismul de eveniment, de a atrage foarte mulți turiști nu doar din țară, dar și din alte țări, învecinate sau nu României.

Un alt demers al APDT Timiș pentru acest început de an este realizarea unei Broșuri de promovare a turismului gastronomic, o broșură care să prezinte obiceiurile și tradițiile etniilor din Timiș și Banat, prin intermediul unor rețete culinare. În plus, vom trece în paginile broșurii evenimente culturale ale acestor etnii (evenimente ce pot atrage turiști), clădiri care le reprezintă istoria, trasee turistice reprezentative, locuri de luat masa și cazare, ș.a.

“Colaborarea cu Aeroportul International Timisoara pe promovarea Timișului/Banatului în destinațiile turistice pe care există linii aeriene directe și deschiderea unor linii interne noi (precum cea pe Constanța) sunt priorități ale perioadei următoare”, a explicat Delia Barbu, directul asaociației.

Gh. M.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *