Arheologii au descoperit un mormânt cu șase adulți și un copil din timpul epidemiei de ciumă din Timișoara Foto

Arheologii au descoperit un mormânt cu șase adulți și un copil din timpul epidemiei de ciumă din Timișoara Foto

- in Actualitate, Cultura, Locale, Social, Stiri
0

O nouă descoperire a fost făcută de arheologi. Este vorba de un mormânt colectiv, care este cercetat pe șantierul arheologic din zona străzii Oituz. În aceste condiții, arheologii timișoreni amintesc faptul că nu este pentru prima dată când locuitorii orașului experimentează consecințele nefaste ale unei epidemii.

Tifosul sau ciuma sunt molime care s-au abătut frecvent asupra orașului, atât în perioada stăpânirii otomane (1552-1716), dar şi ulterior, în timpul celei habsburgice (1716-1860). Este posibil ca mormântul colectiv cercetat pe șantierul arheologic din zona străzii Oituz să documenteze un astfel de episod nefericit din istoria orașului. Mai multe sunt elementele care sugerează acest fapt. În primul rând se remarcă numărul mare al defuncților aflați în același mormânt, șase adulți și un copil. Pe de altă parte crucea dublă şi pandantivul, găsite la gâtul copilului, vin să completeze, în acest sens, povestea complexului arheologic”, a explicat arheologul Andrei Stavilă.

Arheologul timișorean estimează că mormântul poate să aparțină unor coloniști, din regiunea Lorena, care au murit în timpul epidemiei de ciumă care a bântuit Timișoara între anii 1737-1740.

Dar ne surprind bilele de flintă găsite printre rămășițele pământești ale adulților. Să fi fost ei împușcați? Cu siguranță, dar de ce? Care să fi fost vina copilului? Formau cei șapte o familie? Care a fost contextul dispariției lor?
În acest moment, adunând datele, apreciem că mormântul poate să aparțină unor coloniști, chiar din regiunea Lorena. Suntem de părere că moartea lor a avut loc în contextul celei mai cumplite epidemii rămasă multă vreme în memoria colectivă și de-a pururi în scripte, anume ciuma care a bântuit Timișoara între 1737-1740. În aceste circumstanțe, este posibil ca plumbii să le fi curmat suferința sau să le fi fost pedeapsă pentru nerespectarea regulilor impuse de autorități în vreme de epidemie“, a detaliat Andrei Stavilă.

Foto: Facebook Arheologia Banatului

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *